Не е ясно кога ще се преразгледа делото срещу тях

Петимата полицаи, които бяха осъдени за смъртта на Ангел Димитров - Чората, излязоха от затвора. Това се случи след 8-месечен престой, при положение, че са осъдени на по 7 години. Наказанието им е прекратено, след като върховният касационен съд реши делото да се разгледа наново.

Петчленният състав на ВСС видя нередности във фактологията за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Според съдиите в осъдителната присъда нямало еднопосочни и несъмнени изводи, а само предположения, както и решения по медицински въпроси, които не са от компетенцията на съда. Делото ще бъде преразгледано от нов съдебен състав. 

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората, излизат на свобода (СНИМКА)

Петимата полицаи бяха освободени от затвора в Бобов дол късно снощи. „Този период за нас беше доста мъчителен, първо че бяхме несправедливо осъдени. Невинни хора да лежат в затвора, нечовешко е, а хора и които са си отдали половината живот за тази държава. .В момента съм много развълнуван и щастлив”, сподели Иво Иванов.

„Въпреки че сме хора в затвора  явно не сме толкова опасни щом обществото ни подкрепя. Предполагам че ще бъде по задълбочено разгледано делото, няма да бъде само на база на предположения, а ще има едно реално и справедливо решение”, каза Боби Механджийски.

„Не трябва да се прави търговия с тези процеси. Защото такъв случай ние си говорихме с колегите не е имало от години, в които служители на МВР са били в подобни изпитания”, коментира Мирослав Писов.

Полицаите, осъдени за смъртта на Чората: Невинни сме!

След решението за освобождаване на осъдените полицаи, потърсихме и близките на починалия при акция „Респект” Ангел Димитров - Чората. И майка му и баща му обаче категорично отказаха да говорят.

Ангел Димитров почина през ноември 2005. Тогава полицията провежда акция срещу разпространението на наркотици в Благоевград. Петимата полицаи получават задача да арестуват Димитров, но той издъхва по време на задържането си - според обвинението заради прекомерна сила, използвана от петимата антимафиоти. Днес вътрешния министър Младен Маринов подкрепи бившите полицаи. „Решенията на съда не мога да ги коментирам, не бива и да оказваме влияние на тези решения така че се надявам те да завършат положително за колегите, тъй като пак казвам полицейската работа е рискована и винаги всеки може да се озове в такава ситуация”, коментира Маринов.

Пуснаха на свобода полицаите, осъдени за смъртта на Чората

Полицаите бяха осъдени през април тази година. Месец след това главният прокурор Сотир Цацаров настоя делото да се преразгледа и те да бъдат освободени. Искането му тогава не беше уважено.