Момчетата от Destructive Creation от 8 години провокират обществото с проектите си

Помните ли Братската могила в Борисовата градина опакована като Пижо и Пенда? Или пък войниците от паметника на Съветската армия изрисувани като американски символи? Всичко това беше измислено и реализирано от момчетата нарекли себе си Destructive Creation. През седмицата същите тези момчета оставиха ромския квартал "Факултета" със седем комина по-малко. Благодарение на котел на водна риза и няколко стари радиатора, те успяха да елиминират дима, който излиза от осем къщи.

Делничен ден в столичния квартал "Факултета". Най-коментираното място, откакто сезонът на мръсния въздух се завърна. Днес комините там обаче, са със седем по-малко. Инсталацията е разположена в импровизираното кафене на квартала и отоплява 8 помещения, в които живеят общо 17 души.

Момчетата, познати като Destructive Creation, от 8 години провокират обществото с най-различни проекти.

 

Всичко започва през 2011 г. с изрисуваните камили в градинката зад паметника на Съветската армия. Изрисувани със знамената на Израел и Палестина, провокацията е посветена на конфликта в Близкия Изток. Светкавична популярност момчетата от Destructive Creation обаче, получават малко по-късно. Когато превръщат войниците от паметника на Съветската армия, в американски символи, тогава за тях разбират и извън България.

"Пейка парти", "20 години цирк", "Альоша", "За дърветата и тяхното изсичане", "Работилнички за колела", "Пеперудени деца", "На пчелите с любов" са малка част от всичко излезнало от ръцете и умовете на Destructive Creation. Колко точно са проектите, дори момчетат не знаят.

Алтернативното отопление във "Факултета", е най-новата им идея. Наречен "Топли хора", през седмицата проекта предизвика истински фурор.

Надяват се обаче и на помощ, било то под формата на материали и пък на труд. Общината в "Красна поляна" вече е доставила дърва, които ще стигнат за две седмици. Сега, от добраволци, очакват старите им радиатори.

Още по темата гледайте във видеото.