Стойно Чачов беше отстранен от длъжност в последния работен ден преди празниците

Предколедно Стрелча се събуди без кмет, след като на 23 декември вечерта Общинската избирателна комисия прекрати предсрочно правомощията на кмета Стойно Чачов. Поводът за извънредното заседание - сигнал от бившия градоначалник Ильо Ильов. В него се твърди, че месец след встъпването си в длъжност, Стойно Чачов все още е в управата на "Българска асоциация по белот" ЕООД. А това по закон е забранено.

Кметът на Стрелча е отстранен временно от поста си

„А защо са взели такова решение, при положение че нито един от тях не е адвокат или юрист, а тук говорим за едно юридическо тълкувание на въпросния закон, оставяме на техните ръце и техните правомощия”, коментира Стойно Чачов, кмет на Стрелча, с прекратени правомощия.

ОИК - Стрелча обаче е категорична в мотивите към решението си - Чачов е трябвало да излезе от управата на дружеството най-късно на 3 декември тази година. Според представените от него документи това е станало едва на 18-ти същия месец, което е безспорно нарушение на закона.

„Никога тази фирма не е имала действие. Аз съм си действащ кмет и съм кмет на община Стрелча. Предприел съм необходимите действия и мерки по закон”, допълва Чачов.

За NOVA подалият сигнала Ильо Ильов заяви, че случващото се в Стрелча е позор.

Наличието на търговско дружество само по себе си означава търговска дейност, смятат от Общинската избирателна комисия. А фактът, че кметът Стойно Чачов не се е оттеглил от управата на дружеството в законовия едномесечен срок, го прави все още търговец, категорични са също от ОИК.

Засегнатият Чачов заподозря политически интриги и мотиви зад  предсрочното прекратяване на мандата си.

„Очаквам компетентните органи да си свършват правилно работата, в която аз вярвам, защото наистина този казус ще го гледат хора, които са юристи, които са вещи”, каза Стойно Чачов.

Чачов ще обжалва решението пред Административен съд Пазарджик. Ако те се произнесат в негова полза, ще заведе дела срещу подалия сигнала Ильов, както и срещу цялата общинска избирателна комисия.