Те създават свои картини върху платно с четки и бои

Пандите Жуи и Диндин от московския зоопарк се учат да рисуват, съобщава РИА Новости.

"Големите панди в московския зоопарк се учат да рисуват. Мъжкият Жуи и женската Диндин се отнасят към новите уроци с любопитство и ентусиазъм. Те създават свои картини върху платно с четки и бои", се казва в съобщение на кмета на Москва.

Експерти в зоологически градини по света често учат някои видове животни да рисуват - по време на уроците те се научават да се концентрират и да се доверяват повече на пазачите.

Бебета панди получиха подаръци за деня на Св. Николай

На уебсайта на кмета е отбелязано - екологично чисти, нетоксични бои са специално подбрани за часовете.

"Веднага след като Жуи и Диндин влизат в класната стая и виждат платната, четките и боите, те сядат и протягат лапите си напред. Тогава зоолозите им помагат да вземат четките в лапите си и им дават специални команди. Те се състоят от името на пандата и думата "нарисувай" (например "Диндин, нарисувай!"). Животните нанасят на хартията начупени линии и точки", се казва в съобщението.

Бебе панда се бори с... хълцане (ВИДЕО+СНИМКИ)

На уебсайта на кмета се отбелязва още, че с времето необходимостта от команди ще изчезне: самите животни ще започнат да създават свои собствени картини.

"Големите панди ще се учат да рисуват два пъти седмично в продължение на приблизително една година. Когато уроците приключат, ще съберем най-добрите произведения на начинаещите художници в отделна изложба. Всеки посетител на зоопарка ще може да се полюбува на рисунките на пандите. Също така планираме да проведем благотворителен търг, на който ще разиграем картините на мечките. Събраните средства ще отидат за отглеждане на спасени и конфискувани животни, попаднали в нашата зоологическа градина. Някои от картините ще отидат в родината на бамбуковите мечки, в Китай, като сувенири", казва генералният директор на московския зоопарк Светлана Акулова.