Това съобщи кметът на града Станислав Владимиров за NOVA

Международният фестивал "Сурва", който традиционно се провежда в Перник, тази година няма да се състои. Причината - кризата с водата в общината и въведения режим, съобщи за NOVA кметът на града Станислав Владимиров.

Окончателно: Водата в Перник няма да поскъпва

Във вторник министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев са посетили града и са разговаряли с Владимиров. Категоричното мнение на здравното ведомство е, че заради опасност от зарази е по-добре фестивалът да бъде отменен. От Районната здравна инспекция също са крайно против провеждането на „Сурва“ 2020.

ИНСПЕКЦИЯ: Държавата проверява всички язовири в страната

"В период на бедствено положение е изключително рисково за здравето на хората. Ето защо се наложи да вземем това тежко решение", коментира Владимиров за NOVA. И допълни, че за случващото се вече са уведомени групите от чужбина, които трябваше да участват в пищното събитие. То беше насрочено за периода 24 - 26 януари.

Само в селата около Перник ще се проведе автентичният ритуал, който съпътства "Сурва".

Всяка година маскарадните игри събират хиляди в миньорския град. През 2019-а в международния фестивал участваха 121 групи - 44 от Пернишко, 60 - от страната и 17 - от чужбина. Беше поставен и рекорд с над 7 000 участници и около четвърт милион посетители.