Момчетата на Силвано Пранди си заслужиха мястото на полуфинала

Националният волейболен отбор на България записа поражение с 1:3 гейма в решителния полуфинален сблъсък срещу Германия за място на тазгодишната Олимпиада в Токио. Така "лъвовете" се простиха с надеждите си за най-големия спортен форум.

В другия 1/2-финал, който приключи преди броени минути, Франция се наложи с 3:2 гейма над Словения след невероятен обрат от 0:2 и очаква победителя от нашата полуфинална среща. 

Момчетата на Силвано Пранди си заслужиха мястото на полуфинала, прегазвайки и трите си съперника от своята група В. 

Първо "лъвовете" преминаха през Франция (3:2), последва категорична победа над Нидерландия (3:0), за да се стигне до изхвърлянето на европейския шампион Сърбия (3:2). Така нашите момчета завършиха груповата фаза със 7 точки пред "петлите", които останаха втори с 6 пункта.

В последните 10 години двата състава са се срещнали 13 пъти, в които българите са победили 7 пъти и са загубили 6. Последният двубой между двете европейски сили във волейбола бе през миналата година на 23 юни, когато България победи с 3:2 в Лигата на нациите.

ПЪРВИ ГЕЙМ:

Виктор Йосифов изпълни първия сервис в мача, но първата точка отиде в сметката на Германия след успешна атака на Кристиян Фром. Голямата звезда на Бундестима Георг Гроцер изпрати сервиса си в мрежата и записахме първа точка в актива си. След успешна атака на Цецо Соколов, България поведе за 2:1. Тошко Скримов бе безсилен пред тройната немска блокада и Бундестима поведе с 3:2. Алекс Грозданов реализира страхотна атака и намали за 4:5. Топка в аут, проверена с помощта на видеоповторение, покачи за 8:6 в полза на Германия. След последвал аут на Тошко Скримов Бундестима поведе с 9:6, което доведе до прекъсване, поискано от Силвано Пранди. Добре пласиран удар на Виктор Йосифов покрай немската блокада направи резултата 7:10. Блокаут на Германия след мощна атака на Цецо Соколов намали до 8:10, но Лукас Кампа възстанови аванса от две точки. Добра проява на Кристиян Фром направи разлика от цели 5 точки, но сбъркан сервис на Фром намали за 10:14. Соколов не успя да реагира добре при мощна атака на Фром и резултатът стана 15:10. Грозданов не посрещна добре атака на Гроцер и 5-точковият аванс се запази при 16:11. Ас на Кампа покачи за 17:11, след което Пранди взе 30-секундна почивка. Атака на Цецо Соколов, ас на Сеганов и страхотна проява на Мартин Атанасов ни донесоха три последователни точки и намалиха за 14:17. При този резултат Андреа Джани взе тайм аут, след който добрата германска серия продължи и резултатът набъбна до 18:14. България обаче взе най-дългото разиграване след блок аут на Германия и намали до 15:18. Майсторски удар по блокадата от Виктор Йосифов ни донесе още една точка за 16:18, но Мартин Атанасов изпрати сервиса си в мрежата и възстанови аванса на Германия от 3 точки. Оставен на единичен блок, Скримов завърши "лъвската" атака за 17:19. Тандемът Грозданов - Сеганов по перфектен начин изградиха българската атака за 18:20. Грешка в немската атака направи аванса на Германия минимален. Три бързи атаки обаче покачиха за 23:19 в полза на Бундестима. Плътна двойна блокада спря атаката на Цецо Соколов и донесе 5 геймбола на Германия. Фром изпрати топката в мрежата и пропусна да затвори гейма, провейки резултата 20:24. Хитро прехвърляне на Кампа обаче затвори първия гейм, продължил 28 минути, при резултат 25:20 за Бундестима. 

 

ВТОРИ ГЕЙМ:

Германия записа бързи две точки, но "лъвовете" не позволиха ранно откъсване и изравниха за 2:2. Аут на Гроцер от сервис направи резултата 4:5, но ас на Фром направи резултата 8:4, когато Пранди поиска прекъсване. Мощна атака на Крик направи разликата от цели 5 точки в полза на германците. Влезлият на мястото на Скримов, Розалин Пенчев завърши по перфектен начин българска атака за 5:9. Сбъркан сервис на Гоцев обаче отново ни върна в изходна позиция. Хитра атака на Цецо Соколов покрай тройната немска блокада направи 6:10. Добра проява на Атанасов по блокадата продължи размяната на точки между двата тима и направи резултата 7:11. Ас на Денис Калиберда и мощна атака на Бьоме оформиха най-голямата разлика до момента - от цели 6 точки. При 14:8 в полза на Германия, Пранди взе 30-секундно прекъсване. Това обаче не помогна, тъй като всичко в играта на немския тим се получаваше и той поведе с 15:8. Блок аут на Германия след атака на Атанасов доведе до 11:16, при което Андреа Джани поиска прекъсване. Това наруши ритъма на Соколов, който изпрати топката в аут след изпълнение на сервис. Атанасов се справи с тройната немска блокада, която изведе топката в аут за 14:18. Това доведе до възход в играта на "трикольорите", които записаха 4 последователни точки и намалиха до 17:18. Неуспешна атака на Атанасов по диагонала отново изведе немците напред с три точки. Страхотно представяне на нашите обаче намали до 20:21. Звездата на Бундестима обаче свърши своята работа и измъкна отбора си от трудната ситуация за 22:20. Аут от Сервис на Лукас Кампа върна интригата за 21:22. Техничният удар на Гроцер премина покрай двойната българска блокада и направи 23:21, но втори пореден сбъркан сервис направи резултата 22:23. Блок аут след атака на Гроцер донесе 2 геймбола на немския тим. Бързата ръка на Гоцев изненада блокадата на Германия и изпрати първия геймбол в историята. Гроцер обаче завърши немската атака и затвори гейма при болезнения резултат 25:23. 

ТРЕТИ ГЕЙМ:

Третият гейм започна с точка за Германия след блок аут на България. Два сбъркани сервиса и от двата тима доведоха до 3:1 за Бундестима. Добра атака на Гоцев, който промуши топката между двойната немска блокада, направи резултата 3:4. Блок аут след атака на Мартин Атанасов за 4:6. Трети сбъркан сервис на България в гейма води до 7:4 за Германия. Ас на Мартин Атанасов намали за 6:7. Страхотен Йосифов доведе до равенство 8:8. Бърза размяна на точки и отново равенство - 10:10. Сервис в аут на Розалин Пенчев и мощна атака на Гоцев доведоха до ново равенство за 11:11. Стабилното посрещане на Денис Калиберда отново изведе Германия напред. "Лъвовете" спечелиха надиграването на втория етаж и отново върнаха равенството на таблото. Гонитба в резултата продължи след успешна атака и сбъркан сервис на Германия. Грешка на родната блокада при мрежата отново изведе Бундестима напред, но хитро прехвърляне на Розалин Пенчев възстанови равенството за 14:14. Топка в аут от Германия позволи на "трикольорите" да поемат инициативата и да поведат с 15:14. Андреа Джани веднага поиска прекъсване, след което Германия си върна водачеството за 16:15. Силвано Пранди взе тайм аут, а страхотна атака на Цецо Соколов съхрани българските надежди за 16:16. Ас на Соколов отново изведе "лъвовете" напред, но сервис в аут възстанови равенството. Великолепни Тошко Скримов и Розалин Пенчев на блокада направиха 20:18 в наша полза. Две страхотни атаки на Йосифов през центъра покачиха за 24:20 и България получи 4 възможности да затвори гейма. Блок аут след атака на Цецо Соколов спечели гейма за България с 25:20 под възгласите "Българи, юнаци!". 

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ:

Четвъртият гейм започна с бърза размяна на точки между двата тима. Добра проява на Бьоме позволи на Германия да запише леко предимство за 3:1. Блок аут след атака на невероятен Цецо Соколов и бомбен сервис на Розалин Пенчев изравниха резултата за 4:4. Страхотен сервис на "лъвовете" затрудни максимално Бундестима и мощна атака на Атанасов върнаха водачеството на България. Георг Грозер обаче вдъхнови Германия за обрат - 8:6. "Трикольорите" обаче не позволиха на съперника да се откъсне прекалено. Докосване на мрежата при блок аут на Германия оформи 10:7 за Бундестима, след което Пранди взе прекъсване. Три последователни сбъркани сервиса и за двата отбора и 9:11. Мощна атака по ръцете на Кристиян Фром и 10:12. Нов сгрешен сервис на сметката на Германия поддържа разликата от 2 точки за 11:13. Умела проява на Калиберда над българската блокада позволи на Бундестима да дръпне с четири точки - 15:11. Изключителен Виктор Йосифов на мрежата намали за 14:15, при което Джани поиска прекъсване. Слаба проява в посрещането на България направи 17:15 за Германия. Цецо Соколов обаче протегна дългата си ръка и успя да мушне топката между мрежата и блокадата и намали за 16:17. Мощен сервис на Мартин Атанасов и отчаян опит на Германия да остане в разиграването доведоха до равенство - 17:17. Закъсняла блокада на Гоцев позволи на Бундестима да поведе минимално с 19:18. Минути на разконцентрация в българския лагер и Германия поведе с 21:18, след което Пранди поиска 30-секундна почивка. Бомбена атака на Цецо Соколов за 19:21. Сервис в аут на Гроцер за 20:22 и прекъсване, поискано от Джани, с което да наруши ритъма на "лъвовете". Бързи грешки от сервис в двата лагера и разлика от една точка в полза на Германия - 23:22. Сервис в аут на Гоцев в най-неподходящия момент донесе два мачбола на Бундестима за 24:22. Йосифов спаси първата възможност, но блок аут на нашите за 25:23 донесе победата на Германия.  

СЪСТАВИ: 

България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Алекс Грозданов, Виктор Йосифов - Теодор Салпаров (либеро)

Треньор: Силвано Пранди

Германия: Лукас Кампа, Георг Гроцер, Кристиян Фром, Денис Калиберда, Тобиас Крик, Антон Бреме - Маркус Щоервалд (либеро)

Треньор: Андреа Джани