Намерени са 90 сандъка с цианиди и живак

Разследващи влязоха в бивш военен завод във Враца. Цеховете бяха запечатани, заради сигнал за открити вътре опасни вещества.

В мазе на територията на завода са намерени 90 сандъка, съдържащи отровни вещества – цианиди и живак. Според експерти от тях може да бъдат направени и взривни вещества. 

Взети са проби от химикалите, които са съхранявани там повече от 30 години. Районът остава отцепен.

Докато официалната информация през целия ден се бавеше, хората се доверяваха на слуховете. Чули, че са намерени опасните живак и цианиди. 

“Аз съм бивш работник на стария завод. Никога не сме използвали живак в производство. Нямам обяснение просто”, казва Mитко Димитров, бивш работник.

В завода са произвеждани само машини. Годината на производство обаче, написана върху сандъците е 1988-ма т.е. тогава, когато тази сграда е била част от военния завод.

Според подадения сигнал, по който МВР отцепва района в приземния етаж на бившия неработещ вече военен завод имало цели 90 сандъка с отровни и опасни вещества.

 

„Не са отваряни, запечатани са още от Съветския съюз, най-малко от 30 години. Това са реактиви, които са стояли така. Това трябва да се изкара по възможно най-грамотния начин от оторизирана фирма и да се предприемат мерки, защото живакът се използва за много работи и е много отровен”, казва Георги Караиванов, РИОСВ.

„Това, което се е установило при огледа от служителите на МВР е точно това, че има големи количества химически вещества, които ще бъдат анализирани на взети проби от тях в петък на 24, за да се установи количеството и техния състав”, казва Малина Николова, областен управител.

До тогава районът остава отцепен заради безопасността на хората.

Репортер: Румяна Попова