Производства се водят още срещу ректор, двама общински съветници, заместник-кмет и главен архитект

Антиокурпционната комисия образува производства за установяване на конфликт на интереси срещу началника на НСО, бившия шеф на БНР, ректора на икономическия университет във Варна, двама общински съветници в Пазарджик и заместник-кмета на Сливен. Това съобщиха от Комисията, цитирани от БТА.

Производството срещу началника на Националната служба за охрана е по сигнал за преназначаване без конкурс на длъжност "началник сектор" на лице, с което е в близки отношения, както и за извършени други такива преназначавания на по-високи длъжности в службата.

КПКОНПИ иска отнемане на имущество за близо 380 милиона лева на Арабаджиеви

Също така - проверка срещу бивш генерален директор на БНР, че си е осигурявал подкрепа от членовете на Съвета за електронни медии. Това е правил като им е давал да ползват автомобил, плащан от бюджета на радиото. Колата била предоставена на Бетина Жотева. Тя коментира, че я е получила от бившата председателка на СЕМ Мария Стоянова, защото била нов член на медийния регулатор.

„Доколкото си спомням тази кола беше взета от някъде, защото е бракувана. Как точно е влязла  в СЕМ не зная, но зная, че не е поддържана от радиото и тя не се е водила на радиото”, коментира Жотева.

„Предоставена е за ползване от СЕМ, тя не се е обслужвана и разходите по нея не са заплащани от БНР, тази кола е в лошо състояние”, каза Емилия Станева, главен секретар на СЕМ.                                                             

За двамата общински съветници има сигнал, че са в управленския орган на спортни клубове, които получават пряко финансиране от бюджета на общината, а самите те, като общински съветници, са участвали в заседание на Общинския съвет, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания /субсидии/ за тези спортни клубове, като са гласували "За" тези решения.

Срещу ректора на Икономическия университет във Варна има сигнал, че е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи - възнаграждения за заеманите длъжности/ръководители и на катедри и научни звена в университета.

В комисията има и сгинал срещу заместник-кмета на Сливен, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона.

КПКОНПИ установила конфликт на интереси по отношение на главния архитект на Благоевград. Той издавал разрешения за строеж в свой и в частен интерес /на свързани с него лица/. С решението на главния архитект са наложени и две глоби от по 5000 лв.