Смъртните случаи в Китай са 17, а повече от 570 са заразените

Начинът на предаване на новия коронавирус е сходен с този на обикновения грип, но се разпространява сто пъти по-бавно, заяви бившият ръководител на руската федерална служба "Роспотребнадзор" Генадий Онишченко, цитиран от БТА.

Китайските власти налагат временна забрана на жителите на Ухан да напускат града

"Новият коронавирус е слабо заразен в сравнение с грипа и това е добре за нас, заяви Онишченко. Заразата се предава при контакт с болен, по време на разговор, кихане, пребиваване в едно и също помещение - досущ като при грипа. Но при последния е сто пъти по лесно човек да се зарази, отколкото при новото заболяване", заяви Онишченко пред медиите. Той изтъкна, че главната опасност, свързана с новия коронавирус се състои в това, че той причинява остра дихателна инфекция сред най-възрастната група на населението.

СЗО: Засега няма за бъде въвеждано международно извънредно положение

"Засега не съществува вероятност от пандемия ако следим начина на разпространение на коронавируса. При следващ етап при негова мутация той може да стане по-заразен, но за това ще бъде съобщено допълнително. Онишченко изтъкна, че засега не се налага масова имунизация на населението срещу новия коронавирус.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК