Кадри от мястото показват, че има и разрушени сгради

Земетресение от 6,8 по Рихтер в Източна Турция. Трусът е регистриран 22:49 местно време.

Епицентърът е бил на около 200 километра североизточно от град Газиантеп и само на 2 километра дълбочина. 14 души са загинали, предаде Ройтерс. Повече от 200 са ранените. Броят на жертвите може да се увеличи. 

Има срутени сгради и нанесени материални щети в градовете близо до епицентъра.

В град Елязъг е избухнал пожар вследствие на изтичане на газ.

Видео: Ройтерс

Според Европейско-средиземноморския сеизмологичен трусовете са усетени и в Израел, Ирак и Сирия.

 

 

Видео: Ройтерс

 

Силно земетресение разтърси Турция

Българското посолство в Анкара е в постоянен контакт с местните власти. Към този момент няма данни за пострадали български граждани. В района на земетресението живеят малък брой българи, повечето от смесени бракове.

Дипломатическото ни представителство следи ситуацията и е готово да окаже съдействие на наши сънародници при необходимост.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Анкара на телефони: + 90 312 467 20 71; + 90 312 427 51 42; + 90 533 376 37 69.

 

Гръцкият външен министър Никос Дендиас се е обадил на турския си колега Мевлюд Чавушоглу и е предложил помощ за справяне с щетите от труса.

Турция е разположена в сеизмично активна зона и често страда от мощни земетресения. На 23 януари земетресение от 5,4 по Рихтер удари западната турска провинция Маниса, без ранени или убити при инцидента.


Снимки: БГНЕС