„Като глашатай ще викаш в кварталите, че не трябват винетки”, добави премиерът

Скандалът с винетките за пътищата около София предизвика политическа буря и премиерът размаха жълт картон на шефа на Пътната агенция.

С остро изказване Бойко Борисов определи искането на АПИ като „номерца”. Регионалният министър Петя Аврамова беше извикана да дава обяснения в парламента. А неизвестни отрязаха с флекс една от камерите на тол управлението

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Недоволството заради винетките пренаписа политическия дневен ред и днешното заседание на Министерския съвет започна с остри критики. Премиерът недвусмислено се закани на шефа на Пътна агенция - Георги Терзийски, и го изпрати лично да уведоми хората от населените места от Столичната община, че няма да има нужда от винетки, за да пътуват по пътищата на общината.

Без глоби за шофьорите, хванати да карат без винетка по Северната тангента

„Защо правите тези номерца? Нали знаеш колко бързо ще се рязправя с вас? За някаква абсолютна глупост! Как ще плащат за абсолютна глупост! Как ще плащат хората от Нови Искър, от Банкя или от съседните места винетки? На изборите те гласуват ли за кмет на София? Защо го правите? Питам! Това ли искате да ми кажете?”, отправи Борисов въпроси към шефа на АПИ.

Георги Терзийски беше извикан лично да присъства на правителственото заседание. И получи задача:

Протест в Нови Искър заради винетките (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Във всеки център отиваш лично днес и, като едно време глашатаите, викаш по три пъти: "Няма да има винетки”, нареди Борисов на шефа на АПИ.

„Ако още един път ме накарате да се задъхвам преди МС, ще бъде много критично за вас”, посочи още премиерът. 

Междувременно регионалният министър Петя Аврамова обясни, че въпреки камерите за липсващи винетки, софиянци няма да получат фишове. 

„Категорично заявявам – никой не е глобен”, каза Аврамова.

А след като си тръгна от Министерския съвет, шефът на Пътната агенция отиде първо в Бистрица, за да обясни. Но отказа да коментира острите думи на премиера

„Предпочитам да не коментирам това изказване, това е негова оценка. Аз изпълнявам това, което е необходимо по отношение на въвеждането на тол системата и системите за таксуване”, заяви Терзийски.

САМО ЗА ДЕН: Хванаха 805 шофьори без винетки с камерите на тол системата (ВИДЕО)

Именно по пътя към Бистрица  снощи неизвестни отрязаха с флекс една от камерите на тол управлението.  Щетите са за над 100 000 лева.

„Това, че нямаше яснота и адекватна информация ги изнерви. Предполагам, че това, което виждате зад мен, е в резултат, че са били изнервени”, коментира Самуил Попов, кмет на Бистрица.

По-късно Георги Терзийски беше и в Панчарево, пак със задача да потуши скандала с винетките. Столичната община и Пътна агенция над година не могат да подпишат споразумение, за това да се плаща ли винетка, или не. Сега вече имало договорка.

Фандъкова оповести списък с пътища без винетка за софиянци

„От месеци водим тежки преговори с Пътната агенция, постигнахме съгласие, че на територията на Столична община, хората, които пътуват в рамките на Столична община , няма да е необходимо да се купуват винетки”, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

Това обаче също ще струва пари.

„Освобождаването от винетна такса ще става възмездно за сметка на съответната община”, заяви Петя Аврамова.

Отрязаха с флекс камера на тол системата (СНИМКИ)

Така ако някоя община иска шофьорите да карат без винетки, ще трябва сама да плаща за поддръжката на републиканските пътищата на територията ѝ. Конкретната договорката е леките коли да не плащат, но тежкият трафик ще бъде таксуван с тол системата.

„Искам да подчертая, че участъците, които са предложени от Столична община, не са освободени от таксуване за изминато разстояние”, обясни Терзийски. Което означава, че ще бъдат таксувани и автобусите на градския транспорт. 

Темата за винетките обърна дневния ред и на парламента. Левицата атакува властта и извика регионалния министър в парламента, за да обясни, защо хората от населени места на територията на Столична община, които пътуват до столицата трябва да плащат.

„Знайте, че вас ви глобяват по нареждане на Бойко Борисов. Ето решение на Министерския съвет, в което се определят списъците на пътищата, на които трябва да се плащат винетки. Господин премиер, тъй като вие сте взели това решение с решение на Министерския съвет, сега е хубаво вие да тръгнете по селата и да го обявявате на хората”, заяви Корнелия Нинова, БСП

„Моля да не се политизира този въпрос. Той е въпрос на преговори между Столична община и Агенция „Пътна инфраструктура”. Глобени от населените места, преминали по тези пътни отсечки, няма. Системата е интелигентна, докато текат преговорите, никой не е глобен и никой не е получил електронен фиш”, заяви Петя Аврамова, министър на регионалното развитие.

От общината и от Пътната агенция увериха, че споровете ще бъдат решени до седмица или при следващото заседание на Министерския съвет.

Репортери: Добромир Николов, Лора Инджова, Наталия Герджикова