Стоил Боянов е задържан в Ереван по искане на Киргизстан

12-годишно дете протестира пред външното ни министерство. Бащата на момченцето повече от половин година лежи в Арменски арест. Стоян Боянов е задържан по искане на Киргизстан заради административно нарушение. Семейството му твърди, че българските дипломати бездействат.

Стоил Боянов е повече от половин година в ареста в Ереван. Той е задържан по искане на Киргизстан. Властите в Бишкек искат да бъде екстрадиран и да го съдят за административно нарушение.

Дете протестира пред МВнР, търси помощ за баща си

„Минал e незаконно границата между Казахстан и Киргизстан. Не знам, как го е направил, но той си дойде със самолет”, разказва Мария Христова, майка на задържания.

Две години след това гранично недоразумение, за което дори не подозирал, Стоил е задържан докато бил в командировка в Армения. Семейството веднага потърсило българските власти.

„И нищо! Те си разменят - Президентството,Външното министерство, Министерски съвет… и така 7 месеца”, казва Мария.

„Той вече е почти инвалид! Ръката му е счупена. Че са му паднали зъбите, го прескачам, че има бъбречна криза го прескачам.

МИСТЕРИОЗНА СМЪРТ: Близки на български моряк, починал в Китай – в търсене на истината

„Информирани бяхме вчера, че г-н Христов ще бъде лекуван в една от най-добрите ортопедични клиники в Армения”, казва Мария Павлова, български посланик в Армения.

"Процесуалните действия, които се водят по настоящем в Армения имат за цел да се избегне екстрадицията на българския гражданин. И да се преразгледа решението на арменската главна прокуратура", добавя Павлова.

От посолството ни в Ереван твърдят, че правят всичко по силите си.

„Още от датата на неговото задържане, вицепремиерът и министър на външните работи лично повдигна този въпрос пред нейния колега. Посолството оказва редовна консулска и правна помощ. Стремим се най-вече да осигурим спазване на човешките права на господин Боянов”, казва още Павлова.

 

 

 

„Давам си сметка, че в една такава ситуация, в която има замесени човешки съдби нещата са много чувствителни. Искам да уточня, че българската държава прави и ще прави всичко, което е по силите и в този казус. Ние полагаме пълните грижи за абсолютно целия развой на събитията”, коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

„Ние се опитваме да направим абсолютно всичко възможно за да не се стигне до екстрадиция. Консулската защита следва да се провежда от държавата от която е съответния гражданин. Министър Захариева е провела разговор със своя колега. Разглеждаме всички варианти, които биха могли да са от ползва за нашия гражданин. Фрактурата на ръката му е в резултат от самонараняване, паднал е. Ние настояваме да не се допускат никакви компромиси със здравето му. Работим по абсолютно всички възможни нива”, добави Георгиев.

В отговор до NOVA от външното ни министерство заявиха, че министър Екатерина Захариева два пъти досега е поставила въпроса за оказване на съдействие във връзка със задържането на българския гражданин пред арменския си колега Зограб Мнакацанян - по време на посещението си в Ереван на 28 октомври 2019 г., както и в телефонен разговор с него на 27 февруари 2020 г. Министър Мнакацанян се ангажира да върне обаждане по случая.

Предстои телефонен разговор на Екатерина Захариева и с министъра на външните работи на Киргизстан Чингиз Айдарбеков. В същото време вицепремиерът и министър на външните работи на България даде указания на посланика ни в Киев да се срещне и да постави въпроса пред посланика на Киргизстан, който е акредитиран и за България.

Министерството на външните работи е в контакт с близките на задържания като се ангажира да оказва всякакво необходимо съдействие. В рамките на своите компетенции МВнР прави всичко възможно на задържания българския гражданин в Армения да му бъдат гарантирани правата и най-вече правото му на справедлив и безпристрастен съдебен процес.

Още от самото начало на задържането посолството ни е в постоянен контакт и е започнало да оказва правна и консулска помощ на задържания. Консулът ни в Ереван го е посетил повече от 10 пъти като последното посещение е на 24 февруари. По време на посещенията са предоставяни хранителни продукти, телефонни карти за връзка с роднините си, облекло. Консулът ни поддържа постоянно връзка с управата на затвора, за да проверява какво е състоянието на задържания. Офисът на омбундсмана на Армения е организирал експертна група, която е посетила българския гражданин в затвора, за да провери условията, при които е настанен и какво е отношението на надзирателите към него. Посолството ни не е получило оплаквания от страна на задържания за условията и отношението на управата и надзирателите.

Българският посланик в Ереван провежда срещи по случая, сред които с  омбудсмана на Армения, със заместник-главния прокурор на страната, както и с министъра на правосъдието с цел спазването  на правата на задържания и осигуряване на справедливо правосъдие.

Що се касае до съдебното производство - съгласно разпоредбите на арменското законодателство – преводачът по време на съдебното дело се осигурява от съда.

Решението за екстрадиция на българския гражданин е обжалвано. На 28 февруари 2020 г. се очаква ново заседание на Апелативния съд в Армения. 

В случай че отпадне искането на киргизката прокуратура за екстрадиране на българския гражданин, би следвало  да  отпадане и мярката за неговото задържане от арменските власти.

Повече гледайте във видеото