Това ще предложи премиерът на здравния министър

На брифинг в събота премиерът Бойко Борисов обяви, че ще разпореди носенето на маска да стане задължително навън. 

„Ще говоря с Ананиев от полунощ да въведем тази мярка. Всеки от вас е убеден, че маска или шал биха свършили работа. Поръчали сме още един милион маски. Отделно всеки може да си ушие, ако иска“, заяви Борисов. Премиерът напомни, че това е въведено в цял свят, а в България беше даден едноседмичен гратисен период. И подчерта, че правителството полага усилия всеки човек да бъде материално подпомогнат и призова към дарителство, включително и от страна на търговските вериги.

Как правилно да слагаме и сваляме медицинската маска?

„Искаме маскимално бързо да въвеждаме всяка една от мерките, но за да ви ги предложим, огромен колектив от хора работят, уточняват, за да може да има ефективност“, поясни министър-председателят. 

„Най-трудното ни предстои. Под 1% се движим в момента. В тъгата си мога да кажа, че добрата новина е, че тези починали хора са все с тежки заболявания. Но ние имаме много такива хора в страната, рисковата група е много голяма и ако я изпуснем да влязат всички в болницата, тогава ще понесем катастрофална щета”, отбеляза той.

Работи се усилено и по това България да започне да произвежда сама тестове за вируса. А дотогава, за да бъдат обхванати повече хора, се въвежда нов подпод - така неречените пулове.

„Идеята е да се тестват по 5% от хората в административни звена или фирми като така се получа извадка а при наличието на положителна проба в тези 5 на сто следва пълен тест", обясни проф Кантарджиев. 

„Вчера сме поръчали 30 000 PCR теста и сме ги платили на Южна Корея, защото казват, че там са едни от най-добрите. Кръстосвайки методите и на пуловете, и на индивидуалните тестове, мисля, че с такива количества ще понесем първата вълна на масовите тествания", заяви министър-председателят. 

Обявиха гратисен период за маските (ВИДЕО)

Премиерът призова хората да си останат у дома на Великден. „Моля ви, който не умира да отиде на църква, да не го прави. Убеден съм, че Господ ще ни чуе заради това, че сме действали умно. Аз самият ще изляза на двора вечерта на Великден, но нека го направим от вкъщи, от дворовете си. Длъжни сме да направим това. Вие виждате - в другите страни затвориха църквите. Ние със Синода заложихме на вярата, съзнанието и самодисциплината“, каза още премиерът.

„Всички възможни механизми, които сме сметнали, показват, че в следващите 2 седмици ще ни е много трудно“, заключи Борисов.

Подходът в някои от кварталите на големите градове във връзка със спазването на противоепидемичните разпоредби е чрез убеждаване и социалните грижи, заяви Борисов в отговор на въпрос. Премиерът каза, че социалните служби извършват огромна работа и в ромските общности, за да се гарантира на всеки, че има храна и лекарства. Не се настройвайте едни срещу други, призова Борисов. В отговор на въпрос дали в ромските квартали се спазват препоръките за социална изолация Борисов каза, че е по-притеснен от неспазването им в София и допълни, че има и недисциплинирани роми, както и има и такива българи.

Във връзка с подновената заявка за кандидатстване за Еврозоната в контекста на прогнозата на СБ за дефицита на страната от около 4 процента по данни към 20 март премиерът заяви, че дефицитите в другите държави са не по-малки вече. Единството на ЕС и солидарността го изисква, допълни премиерът и заяви, че никога не би си позволил да каже, че работим толкова активно, ако нямам достатъчно уверения. Борисов подчерта, че тази мярка е важна за страната, за да може да се гарантира какво ще се случва с публичните ни финанси, като не се знае колко ще продължи кризата. Борисов напомни, че досега бюджетът е бил пълен, растежът ни е бил по-голям спрямо другите страни от ЕС, а безработицата - най-ниска.

АКЦИЯ В БУРГАС: Раздават предпазни маски на пазаруващите възрастни

„Никога не бих си позволил да кажа, че работим толкова активно, ако нямаме достатъчно уверения. За нас е изключително важна мярката, за да гарантираме, незнаейки колко ще продължи тази криза. Растежът ни беше по-голям от другите страни в ЕС. Безработицата ни беше най-ниската в историята ни. Европа знае колко дисциплинирани и подредени сме. Имаме най-нисък външен дълг. Доверието, което сме изградили, се надявам да ни помогне и сега. Нашата икономика е свързана с другите големи, като немската. Ако тяхната не заработи, и нашата не може. Въпросът с коронавируса трябва да се реши глобално. В момента, който имаме лекарство, светът ще тръгне веднага напред", поясни министър-председателят. 

Премиерът заяви, че няма смекчаване на критерии по членство в банковия съюз и ERM2. Премиерът изтъкна, че кризата е показала важността на това членство в съюза, Чакалнята и Еврозоната, защото страните членки могат да се възползват от средства в размер на трилиони за възстановяване. Затова единственият правилен ход за гарантиране излизането на държавата от кризата е този, заяви Борисов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП