Това обяви социалният министър Деница Сачева в ефира на "Здравей, България"

До 10 000 лева безвъзмездно за най-малките фирми. Новата мярка в помощ на бизнеса е на стойност 173 млн. лв. Ще бъдат подпомагани допълнително и родителите, които са в неплатен отпуск.

Става дума за грантови схеми за директна подкрепа и парите се дават безвъзмездно. Финансирането е от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, като става дума за общо 173 милиона.

Очаква се по нея да бъде подпомогната дейността на най-силно засегнатите сектори - търговия, услуги, транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, логистика, износ и други.

Кабинетът обсъжда и допълнителна финансова подкрепа за родителите, пуснати в неплатен отпуск. Обсъжда се дали еднократната помощ от 375 лв. да не се взима повече от веднъж, ако трябва да си останем вкъщи, за да гледаме детето си - особено в ситуацията на затворени градини и училища.

Клиентите или се страхуват от заразата, или пестят пари от неналежащи разходи като прическа и маникюр, а резултатът – салонът за красота на Елвира Аюб и съответно служителите му не знаят дали ще излязат от кризата или ще се влеят в над 290 000 безработни. „Наемите си текат, сметките си текат, а приходи няма никакви“, казва тя.

Затова малкия и среден бизнес ще може да кандидатства за подкрепа между 3 и 10 хил. лева. За да получат парите фирмите трябва да са регистрирани преди 2019 г. и с поне 20% спад в приходите заради кризата. Размерът на помощта, за който се кандидатства, не може да надвишава 10% от нетните приходи от продажби за миналата година. Парите няма да се връщат.

„Цялата схема е построена на база доверие на хората, които кандидатстват, т.е. разчита се на тяхната добросъвестност. На по-късен етап ще има проверки“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

„С едни 3000 лева ние можем да си платим наема и сметките, които в момента не са покрити, защото нямаме приходи. Но се надяваме условията да бъдат изпълними“, посочва Елвира Аюб.

93 хиляди души ще успеят да запазят заплатите си чрез мярката 60/40.

 

 

Как да спасим малкия бизнес в България по време на кризата?

Кабинетът обсъжда и допълнителна финансова подкрепа за родителите, пуснати в неплатен отпуск, за да гледат децата си. „Вероятно ще предложим модификация на тази еднократна помощ от 375 лв., тъй като изглежда се върви към вариант, в който детските градини и училищата няма да отворят. Може би тя ще може да се взима не само еднократно, но това е в процес на обсъждане", каза още Сачева.

По мярката 60 на 40 министърът отчете, че 42.6% от одобрените фирми са именно от този сектора на хотелиерството и ресторантьорството. Като 7130 души са получили пари и са запазили работата си чрез схемата.

 

 

"Към този момент 7 130 души в областта на ресторантьорството и хотелиерството са запазили своята работа благодарение на мярката. Възможно е да имат спестени средства или да са взели кредити. Част от хотелите и ресторантите се занимават с ремонтни дейности и се подготвят активно за сезона", добави министърът. Сачева заяви, че за туризма ще бъдат обсъждани още и различни мерки.

"Възможното е схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение. Много са възможните варианти. Трябва да се има предвид, че цената на тази криза трябва да бъде поета от всички. Трябва да направим и така, че в държавния бюджет да постъпват средства", каза още социалният министър.

Целия разговор с Деница Сачева гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.