Отваря най-голямото открито тържище в България

Най-голямото тържище на открито в България от днес отново работи с обичайното си работно време. Димитровградският пазар беше отворен пробно в неделя, за да се прецени дали ще се спазват мерките. Какви бяха те и как ще се пазарува от днес?

По всички маси има сложени табели, с които клиентите трябва да се съобразяват. Поставени са и дезинфектанти, които да използват. Десетки охранители и полицаи следят да не се получават струпвания на хора.

Въпреки че работното време на пазарa е от 7 часа, нетърпеливи търговци тази сутрин са пристигнали още по тъмно. Затова и клиентите в нормалните часове за пазаруване бяха малко.

Най-голямото тържище на открито в България заработи отново

„Дългото време без работа ни се отрази много зле. Живяхме само със спестените пари. Надяваме се всичко вече да е наред. Мерките са лесни за спазване и не се получават струпвания“, разказват продавачи.

„Търговците се справиха добре с организацията на пазара. Още първата седмица те оборудваха мястото с всичко необходимо за безопасното му функциониране. Миналата седмица имаше по-малко хора, защото беше празник. Днес продавачите вече са повече“, каза Ангел Колев - управител на Неделен пазар – Димитовград.

Как в Димитровград изпратиха зрелостниците?

„Пазарът затвори с моя заповед, още в началото на извънредното положение. Загубите наистина са големи, но по-важното е, че успяхме да опазим здравето на хората. Вече мислим, как колосалните финансови щети да бъдат компенсирани“, каза кметът на Димитровград Иво Димов.

 

 

Румяна има магазин в Горна Оряховица и в първия работен ден на тържището е дошла да зареди стока. Последните 3 месеца са били трудни и за нея. Разказва, че няма стока за клиентите си, а разходите си вървят.

А за 2 000 търговци тук сега започва надеждата за възстяновянане от кризата. Но срокът няма да е кратък. За времето, в което пазарът не е работил търговците няма да плащат наеми. Това пък води до близо милион по-малко приходи в общинската хазна. Анкета на сдружението на общините показва, че в цялата страна приходите по време на кризата са с над 40 процента по-малко в сравнение с миналата година.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си