Един от куриозните случаи е прокарване на електропроводник през клонка на асма

Броят на кражбите на ток от битови абонати е по-голям от случаите на нерегламентирани присъединявания към мрежата от страна на бизнеса. Един от куриозните случаи е разкрит в Карлово.

„Това представлява клонка от асмата на двора в къщата на битов клиент, като е видно, че от единия край има проводник, който е вкаран по продължителността на вътрешната част на цялата клонка и тя е била свързана към мрежата на къщата на въпросния клиент”, казва Крум Косев,  EVN България.

Ток за 1000 домакинства откраднаха в Плевен

Мъжът от Карлово е заловен, след като са установени загуби от по 5 киловатчаса на час. Измерването е от уличния стълб до сградата на клиента и е направено с помощта на специален уред. По клона на лозата е източен и начислен ток за над 600 лева.

 

 

„Независимо какъв е методът, по който е направено това нещо, включително интересен и любопитен, както е в този казус, ние имаме вградени технологии, чрез които системата отчита, че има нерегламентирана консумация на електроенергия”, допълва Косев.

Крадци на ток: Три села пострадаха от копачи на криптовалута

Само в Южна България има над 1 милион електромера за дистанционно отчитане, които бързо засичат опитите за кражби на ток.

„Ние от години внедряваме електромери с възможност за дистанционен отчет. Обхванати са всички по-големи и малки градове, а включително и някои села”, казва още Косев.

Проверките за кражба на електроенергия продължават в цялата страна, а хората, за които е установено, че извършват такава, подлежат на наказателна отговорност”

Репортер: Илиян Велков

Повече по темата гледайте във видеото