Това заяви премиерът Бойко Борисов

Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка до края на месеца. Причината е увеличението на новозаразените с COVID-19 в последните дни.

Националният щаб съобщи за 79 нови положителни проби за изминалото денонощие. Извън тази бройка, регионалната здравна инспекция в Смолян оповести други 30 случая на заболели с COVID-19 в района на Доспат, 10 от тях са деца.

А в София въведоха извънредни мерки в детска градина, след като три учителки дадоха положителни проби за COVID-19 на бързите тестове. По-късно PCR тестовете показаха отрицателни проби на всички служители.

В Нова Загора затвориха временно болницата заради заразени лекари. Село в шуменско минава под 14-дневна карантина.

 

 

Разхлабени, но все пак действащи мерки. Така обобщиха ситуацията здравните власти, които са категорични, че най-важна цел в момента е да не се стигне до ескалация в броя на болните. Според премиера Бойко Борисов удължаването на епидемичната обстановка ще помогне да се ограничи заболяването, без обаче да се спира икономиката на страната.

Ако броят на болните не намалее, ще се мисли за ново удължаване на мерките и след това.

„За да не се стигне до нова ескалация и болниците да не могат да приемат пациенти, с 15 дни предлагаме да се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя ще продължи до 30 юни. Ако се налага ще удължим пак", заяви Борисов.

„Нищо положително не се е случило, нищо различно то месец или два няма. Няма и нищо, което да стресне хората, дори отваряме кината и театрите. Заболелите се увеличават. Увеличават се и излекуваните”, посочи премиерът.

„Повишението на заболелите с коронавирус считаме, че се дължи на клъстърите – Доспат, Сърница, Ясенец. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх", каза още Борисов.

„Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент”, категоричен бе той.

„Всичко зависи от нас. Ако продължим да спазваме дистанцията, ще продължим да живеем и работим в почти такава среда, в каквато сме живеели преди вируса. Ние имаме най-либералните мерки, никъде в света ги няма. Ако нация успеем да устоим, ще сме за пример. Не ми се иска да мисля за варианти, в които болниците няма да могат да приемат пациентите”, коментира премиерът.

 

„Няма нови мерки, които да се прилагат”, обясни здравният министър Кирил Ананиев. До края на месеца се удължават настоящите мерки. И по-конкретно – остава забраната за влизане в България на граждани от трети страни.

„С изключение на няколко съседи и страни от Балканите, а това е Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни очакваме общоевропейско решение”, каза Ананиев.

Туристическият бранш няма да пострада, категоричен е здравният министър, тъй като от 15-ти юни се открива сезонът. А споразумението между Гърция и България за влизане в двете страни без проблеми, няма да бъде отменено. Решението за отварянето на културните обекти на 15 юни също остава. А новото е, че ще се позволи в тези закрити обекти – кина, театри и опери, да се полза не 30, а 50 процента от капацитета на залата. А маските на закрити места стават препоръчителни.

„Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт, където знаете, няма как да се поддържа тази физическа дистанция”, обясни още Ананиев.

А дали мерките ще паднат окончателно в края на месеца, ще зависи от броя на болните тогава.

„Целта ни е да държим под контрол инфекцията до степен такава, че да не застрашава здравната система и тя във всеки един момент да може да приеме болните, без да пречим на нормалния социален и икономически живот. Много труден е този баланс”, обясни доц. Ангел Кунчев.

79 са новите случаи на COVID-19 у нас

А от болниците са категорични, че се опитват да спазват драконовски мерки за безопасност, макар че вече не са в карантинен режим. И са в готовност да преминат към такъв отново, ако им бъде наредено.

„Както видяхте, още с влизането на вратата се замерва температурата. Във фургон отпред се правят бързи тестове, а при нужда и PCR тестове, като по този начин ние предпазваме колегите и пациентите”, обясни д-р Стефан Узунов, директор на 2-ра градска болница.

И там, както и на много други места, все още не са си върнали целия обем работа заради значителния отлив на пациенти.  

Трите детски учителки с COVID-19 в София са били в Сърница през почивните дни

 

Репортери: Даниела Пехливанова, Добромир Николов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК