КПП-та и масово тестване на хората

14 дни карантина за шуменското село Изгрев. Заради многото случаи на COVID-19, бе взето решение населеното място да бъде затворено с КПП-та. Ограничението трябва да влезе в сила от тази сутрин.

Започва масово тестването на жителите на село Изгрев

„През вчерашния ден са потвърдени още 2 положителни проби. Така заразените с COVID-19 в село Изгрев вече са 17. 5 от тях са настанени в МБАЛ „Шумен”, а 12 души са на домашно лечение. Вчера сме взели и допълнителни 24 проби, а от днес започваме и масовото тестване на населението”, обясни кметът на община Венец Нехрибан Ахмедова.

 

 

Кметът призова жителите да спазват наложените мерки и да проявят самодисциплина. „Необоснованите пътувания трябва да спрат. Нека това се случва само при сериозна нужда”, добавя тя.

Заедно с това започва и масово тестване на жителите. Като проби ще се вземат на 30% от населението, което по регистрация е близо 900 души. Пръв на тест бе подложен кметът Ерджан Тефик, както и служителите към кметството и обществените институции. Притеснение и напрежение няма.

„Ние спазваме всичко, което е необходимо и не се притесняваме от нищо”, казва Насмие Мехмед.

Под карантина са 10 души от три семейства. За тях следят както властите, така и хората от селото. „Най-вече обществен контрол. Имаме наистина - като видят веднага ми звънят, досега не се е наложило, нямам сигнал, че не се спазва карантината”, казва кметът на Изгрев Ерджан Тефик.

„Има го притеснението и в околните села. Работници, които излизат от село Изгрев, виждат, че другите им колеги се отнасят с притеснение към тях”, каза Нехрибан Ахмедова, кмет на община Венец.

В селото почти няма излишно движение по улиците. „Трябва да съм на работа, обаче от селото няма да излизам. Нося маска, дезинфектанти имаме на работното си място, всичко си имам”, казва Мехмед Юмер.

Надеждата на хората от селото е да се спре разпространението на вируса, дори това да означава по-строги мерки.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.