То имало регистрации за кражби

14-годишното момиче, което беше намерено с верига на крака в двора на училище в Провадия, остава в кризисен център във Варна. Детето е в добро състояние, но ще му бъде направена съдебно-медицинска и психиатрична експертиза. В ранните сутрешни часове охранителят на гимазията се натъква на необичайна гледка.

Намериха 14-годишното момиче, завързано с верига на крака в двора на училище (ВИДЕО)

"Видях едно момиченце да излиза. Беше с балтон и къси гащета. Трудно ходеше. Като отидох по-близо видях, че е закопчана с верига около крака и с катинар. Веригата беше, не синджир. А тя беше тежка, не можеше да ходи без да я държи", разказа Светльо Трифонов.

 

 

Охранителят подава сигнал и на място са изпратени екипи на полицията, които установяват самоличността на момичето. Оказва се, че тя е живеела при своята леля, която е връзвала детето с верига за леглото под предтекст, че не трябва да излиза. Детето обаче редовно е бягало от вкъщи и дори е регистрирано за дребни кражби.

„Това не е първият случай на бягство на момичето", обясни в „Здравей, България” кметът на града Жоро Илчев. То е проблемно дете, извършвало е кражби. Регистрирано е в Комисията по противообществени прояви към Община Провадия и за него се грижат психолози. След намирането му в двора на гимназията са информирани полицията и дирекция „Социално подпомагане. Взети са незабавни мерки. Откарано е във Варна, направени са му съдебно-медицинска и психологична експертиза”, добави Илчев.  Лелята на момичето гледала 5 деца – нейните и на сестра ѝ. 

Директорът на гимназията обаче споделя, че детето не е създавало проблеми в училището. Потърсихме лелята на момичето,  но тя не пожела да застане пред нашата камера. А от отдела за закрила на детето в Провадия бяха лаконични.

„В семейството, където е живяло момичето, са правени ежемесечни проверки до обявяването на извънредното положение. Лелята полага много добри и адекватни грижи за детето”, обясни Бисерка Йорданова, началник отдел „Закрила на детето” в Провадия.

По информация на социалната служба това бил първият случай, в който момичето е било връзвано с вериги. Имало е обаче достъп до храна и тоалетна. Момичето е настанено в кризисен център във Варна и ще остане там през следващите 3 месеца. 

Репортер: Емил Дамянов 

Повече подробности вижте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.