Птицата се представи по-добре от тях в 12 от 14-те опита с общо 120 рунда

Сивият папагал Грифин победи 21 харвардски студенти в игра, в която трябваше да проследи под коя от придвижваните на масата чашки е определен цветен жетон, съобщи БТА.

Птицата се представи по-добре от студентите в 12 от 14-те опита с общо 120 рунда. Преди това собственичката му - психоложката Айрин Пепър само му е демонстрирала играта, без да го обучава специално. Така е постъпила и със студентите.

Манастирски папагал рецитира молитви и разговаря с отражението си в огледалото

Първоначално жетоните са били два под две чашки, а след това са били увеличени на четири. Студентите са се справяли с двата жетона, но четирите в различен цвят са се оказали прекалено много за тях. На същата игра папагалът е победил и 21 деца на възраст от 6 до 8 години.

Баба научи папагала си да пее силно оперни арии, за да тормози съседите

Експериментът е за изследване на когнитивните способности и по-точно за т.нар. манипулативност на работната памет. Той е изисквал не само участниците да запомнят кой цвят жетон под коя чашка е, но и след това да проследят движението им по масата. Фактът, че папагалът се е представил не по-зле от хората показва, че тази черта е древна от еволюционна гледна точка и вероятно е съществувала у общите ни предшественици преди милиони години.

Грифин, който е на 22 години, не е обикновен папагал. Той знае и възпроизвежда 30 английски думи и разбира 40, включително имената на цветове.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.