Япония отбелязва 75 години от американската атомна бомбардировка

Япония отбелязва 75 години от американската атомна бомбардировка над Хирошима. С минута мълчание беше почетена паметта на жертвите от атаката, разрушила града в края на Втората световна война.

Точно в 08:15 часа местно време, в момента на експлозията преди 75 години, във въздуха отекна камбанен звън.

Стойността на материалните щети в Бейрут може да достигне 5 млрд. долара

Тази година, заради коронавируса, възпоменателната церемония премина в ограничен състав. Обикновено „Паркът на мира” е изпълнен с хиляди хора за годишнината, но тази година присъстващите бяха значително по-малко, като столовете бяха разположени на разстояние.

„На 6 август 1945 г. една единствена атомна бомба унищожи Хирошима. Тогава се е говорило, че нищо няма да порасне тук в продължение на 75 години. Но Хирошима се възстанови и се превърна в символ на мира. Много хора от целия свят посещават града”, каза кметът на Хирошима Кацуми Мацуи.

Япония отбелязва 74 години от хвърлянето на атомната бомба над Хирошима

Сред присъстващите на церемонията бяха оцелели от трагедията и техни близки. Послания изпратиха редица световни лидери.

„Последвалото надигане на национализма след пандемията от грип от 1918 г. доведе до Втората световна война и атомните бомбардировки. Не трябва никога да допускаме този болезнен опит от миналото да се повтаря. Гражданското общество трябва да отхвърли егоцентричния национализъм и да се обедини срещу всички заплахи”, каза още Мацуи.

Американската атомна бомбардировка над град Хирошима е отнела живота на 140 000 души, повечето от които цивилни, включително много деца. Три дни след Хирошима, САЩ  пускат втора атомна бомба над друг японски град - Нагасаки, където загиват още 70 000 души. На 15 август Япония капитулира, което слага край на Втората световна война.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.