Много ливанци обвиняват властите за взрива на пристанището

Протести избухнаха в Бейрут. Полицията използва сила, за да разпръсне група недоволни, които ги замеряха с камъни. Много ливанци обвиняват властите, че тяхната немарливост е довела до смъртоносния взрив в пристанището. Той отне живота на повече от 140 души и остави хиляди бездомни.

СЛЕД АПОКАЛИПСИСА: Гневни ливанци искат възмездие от отговорните

Междувременно президентът на Франция  поиска международно разследване на взрива. Макрон каза, че властите в Ливан трябва да спечелят доверието на хората и призова Световната банка и ООН да участват във възстановяването на града.

Има задържани за взрива в Бейрут

"Нямам повече информация за взрива от публикуваната в медиите. Точно затова трябва да проведем прозрачно, международно разследване. Първо, за да предотвратим вероятността нещо да остане скрито. Второ, за да преборим съмненията. Затова не мога да ви отговоря какво наистина е станало, защото нямам тази информация. Освен това трябва да се направи одит на Централната банка и банковата система на Ливан. След като ще организираме Международния валутен фонд и други държави да помогнат с пари, трябва да сме наясно какви са слабостите на банковия сектор тук.", категоричен бе френският президент.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.