Със сила няма да бъдат премахнати барикадите, заяви премиерът

„И аз искам оставката на Радев. Даже на Христо Иванов не му я и исках, беше ми заместник толкова години”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Хасковско.  „Всеки може да иска оставката на някой. Един да иска на Лозан Панов, друг - на Радев, трети - на Борисов. Затова Конституцията е казала – провеждат се избори, на тях се явяват политически партии и те на базата на резултата си правят или самостоятелно, или коалиционно правителство. Ако не успеят, се дава път на втората, ако и тя не успее – на третата. Има ред в държавата”, коментира Борисов.

Той увери, че барикадите в София няма да бъдат премахнати със сила. Премиерът е разпоредил да се разговаря с хората от палатките. Борисов каза, че няма да се допусне напрежение и сблъсъци.

Премиерът обясни и снощния си пост във Facebook.

„Снощи с внуците, каквото и да им кажа, правят обратното. Докато не дойде майка им, да им се скара. Има едни политически формации, зажаднели за власт. Но има и 15-16-17-годишни деца. Надявам се на разум. Защото виждате, че има протести навсякъде. И видяхте какво се случи в Берлин, Вашингтон, Москва. Но винаги съм се възхищавал на генералите, които връщат здрави децата на майките им и няма да позволя да пострада никой. И полицаите имат майки, които ги чакат да се върнат живи и здрави от дежурство. Със сила няма да бъдат премахнати. Разпоредил съм с добро, с убеждаване да се разговаря с тях”, заяви Борисов.

Относно напрежението по време на Националната конференция на ГЕРБ, Борисов заяви, че то е предизвикано от провокатори.

„Как да ги отстраним? Ако трябва да ги отстраним, нали трябва да ви пипна. Те това целяха”, отговори Борисов на журналистическите въпроси. „Ние отидохме ли на „Позитано”, отидохме ли при Христо Иванов, или където и да е, за да провокираме. Те дойдоха да провокират”, каза Борисов.  

Премиерът е в Хасковско заради пожарите. Пет общини вече са обявили бедствено положение. Със ситуацията го запозна шефът на ГДПЗН гл. комисар Николай Николов.  На място е и вътрешният министър Христо Терзийски. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.