Двете страни водят диалог за нея, заяви

Турция е готова да използва руската ваксина срещу новия коронавирус, пише вестник Hurriyet, цитиран от „Фокус”.

Руският президент Владимир Путин заяви, че в страната му е регистрирана първата в света коронавирусна ваксина. Путин каза още, че една от дъщерите му е тествала ваксината върху себе си. В надпреварата кой ще е първият, който намери ваксина срещу коронавирус“, Русия се обяви за лидер. „Станахме първата държава в света, която разработи и официално регистрира ваксина срещу СOVID-19. Тази ваксина действа доста ефективно и формира стабилен имунитет. Искам също да подчертая, че ваксината е преминала всички необходими клинични изпитвания”, отбеляза Путин.

Путин: Регистрирахме първата ваксина срещу COVID-19, вече е поставена и на дъщеря ми

Не са наблюдавани странични ефекти

Той допълни, че семейството му също пряко е допринесло за развитието на ваксината: „Една от дъщерите ми участва в процеса на тестване на коронавирусна ваксина, която е регистрирана и допринесе за нейното развитие. След първата ваксинация температурата й се повиши до 38 градуса, на следващия ден - спадна до 37 с малко, не се наблюдават други странични ефекти.
Въпросът коя от дъщерите на руския лидер е тествал ваксината, стана обект на общ интерес. Путин има две дъщери: Мария Воронцова и Катерина Тихонова. Руските медии предположиха, че това може да е Мария Воронцова, най-голямата дъщеря на Путин, която е акционер в медицинска компания, наречена NOMECO, която беше създадена през 2019 г.

Русия отхвърли критиките за COVID-ваксината: Неоснователни са

Ваксината, разработена в резултат на съвместната работа на Руския национален изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалей“, и на руското Министерство на отбраната, получи името „Спутник V“. Съобщава се, че ваксината се прилага на два етапа и формира имунитет, който продължава до две години. Планира се масовата ваксинация в Русия да започне през октомври.

СЗО: Ние сме в контакт с Русия

Официалният представител на Световната здравна организация (СЗО) Тарик Язаревич, изказвайки се на брифинг в Женева, направи сдържано изявление, в което заяви: „Ние сме в постоянен контакт със съответните руски институции и организации и продължаваме да обсъждаме въпроса за възможната предварителна квалификация на ваксината. Целият свят търси спасение от тази пандемия".

Какво каза турският Научен консултативен съвет- Ако СЗО одобри ваксината, Турция ще я използва

След съобщението на Русия за регистрацията на ваксината, членовете на турския научен съвет за коронавирус подчертаха, че ваксината трябва да получи одобрение на СЗО, за да може да бъде използвана в Турция. Благодарение на двустранния протокол за ваксини между нас и Русия, Турция ще бъде една от първите страни, които ще получат ваксината след нейното одобрение.

Светът е разделен за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса

Има определени критерии

 „Има критерии, установени от СЗО. Преди ваксината да се продава в аптеките, тя трябва да премине през етапите на тестване на животни, моделни тестове на животни и накрая тестове на хора. Всички изследвания трябва да се извършват в рамките на тези правила. Има и правила, установени у нас от Министерството на здравеопазването. Все още не знаем за етапите на развитие на ваксината в Русия. Русия обаче е в контакт със СЗО. Ако ваксината бъде одобрена, това ще бъде много щастлива новина. Светът работи върху разработването на много варианти на ваксини и се надявам, че всички те ще дадат отлични резултати”, каза проф. д-р Мустафа Хасьокюс.

Чакаме подробности

 „Турция води диалог с Русия относно ваксината. Добрата новина е, че Русия е намерила препарат. Но все още не знаем подробностите, ще видим кога ще бъдат публикувани", допълни проф. д-р Тевфик Йозлу.

Защитната ефективност е важна

 „Новината, че е намерена ваксина, разбира се, е много обнадеждаваща. В момента се проверяват фазите на изследване. Но все още няма подробности и не знаем колко дълго ваксината ще има защитен ефект, ще видим това в близко бъдеще”, коментира доцент Сема Култуфан Туран.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.