Учебната година започва в края на месеца, а настаняването в студентските общежития започна

Нови спорове трябва ли децата да се връщат в училище в условията на пандемия. В Съединените щати тази седмица започна настаняването на студенти в общежитията на университетите. А в края на месеца започва и учебната година. Президентът настоява децата да бъдат в класните стаи. В същото време, Щатите регистрират пореден скок на заразени.

Румъния отваря училищата през септември при строги правила

Снимка на препълнен училищен коридор в щата Джорджия предизвика нови дебати. Уместно ли е по време на пандемия децата да бъдат пращани в класните стаи? Губернаторът на Джорджия отрече да има риск.

"Първата учебна седмица мина много добре, с изключение на няколко виртуални снимки.", заяви Брайън Кемп. Думите му обаче не кореспондират с данните за епидемията. Две училища се превърнаха в огнища на заразата. Няколко стотин деца и учители бяха поставени  под карантина. Много родители не могат да решат дали е безопасно да пратят децата в клас. Когато беше попитан за нарасналата с 90 процента заболеваемост сред децата в последния месец, президентът настоя, че училищата трябва да отворят.

"Може и да има такива данни, но има и данни, че процентът на смъртност сред децата е много малък. Не се разболяват тежко и не се заразяват лесно.", каза Тръмп. Здравните експерти обаче казват, че това не е напълно вярно.

КОРОНАВИРУСЪТ ПО СВЕТА: Заразените вече са над 20 милиона

"Не е правилно да се каже, че този вирус е безвреден за децата. Има 90 починали деца в страната. Нивата са много по-ниски, отколкото при възрастните, но всички трябва да се отнасяме сериозно към този вирус.", категоричен е педиатърът Шон О'лиъри

Проблемът не е само дали децата ще развият болестта или ще се възстановят бързо и лесно. Те са преносители на вируса наравно с възрастните. Децата биха могли да заразят родителите си, които да пренесат вируса на работните си места. Същевременно ако децата не са на училище, милиони възрастни няма да могат да ходят на работа, което създава безпрецедентен натиск върху икономиката.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.