Вероятно е да бъде изготвен черен списък на политици и служители

След протестите и сигналите за насилие, девет страни от Европейския съюз поискаха санкции срещу Беларус. Днес външните министри имаха извънредна среща, но на нея беше обсъждана ситуацията като цяло, а не конкретни ограничения. Очаква се евентуалните санкции да включват черен списък с политици и служители, които да не влизат в Европейския съюз и замразяване на сметките им в европейската банкова система.

Германия, Австрия и Швеция поискаха веднага да бъдат наложени санкции на режима в Беларус. Управляващите са обвинявани в манипулация на последните избори и особено в масово и непровокирано полицейско насилие срещу протестиращите от опозицията.

Прибалтийските републики, Полша, Чехия и Дания също искат санкции, а засега против е единствено Унгария. Мотивът им е, че санкциите ще прекъснат връзките на Беларус с Европейския съюз.

Все пак натискът от Брюксел работи. Хиляди арестувани в Беларус бяха освободени. Те казаха, че са били бити и измъчвани. А властта се и извини.

„За хората, които бяха бити, като командир на полицията искам и трябва да поема отговорност. Извинявам се за нараняванията на случайни граждани. Аз не съм някой кръвожаден тип. Не искам насилие”, заяви вътрешният министър Юри Караев.

Същевременно протестите продължават. Много белоруси смятат, че президентът Александър Лукашенко не е спечелил президентския вот, както официално обяви избирателната комисия. Днес някои заводи спряха работа, за да могат работниците масово да демонстрират срещу властта. А избягалата в Литва лидерка на опозицията призова хората да поискат ново броене на гласовете.    

„Ние, поддръжниците на промяната, всъщност сме мнозинство. Има документално доказателство за това. Протоколите от избирателните секции, в които личи, че от 60 до 70 процента са гласували за мен. На места като Новая Боровая дори 90%”, заяви лидерката на опозицията Светлана Тихановска.

Тя призова протестиращите да не използват насилие. Тихановска поиска от кметовете в страната да организират масови протестни акции през уикенда.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.