Лондон въвежда 14-дневна карантина за идващите от няколко страни

Жертвите на коронавируса по света вече са над 760 хиляди. Потвърдените заразени са повече от 21 милиона. Индия стана поредната страна, която обяви, че прави изпитания не на една, а на три ваксини против коронавируса и вече има план за разпространението им. А Русия вече започна производството на ваксина.

Хиляди британци бързат да се приберат от Франция

Броени дни след като Владимир Путин обяви, че Русия е регистрирала първата в света ваксина срещу COVID-19 производството вече започна. Мнозина чуждестранни учени обаче се питат дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността. Скептично настроените към руската ваксина с името “Спутник В” смятат, че при разработването й са пропуснати важни етапи и може да не е спазен традиционния клиничен протокол.

Заради увеличението на новозаразените с COVID-19, Лондон въведе от тази нощ 14-дневна карантина за идващите от няколко страни, включително Франция и Нидерландия.  Решението на Даунинг стрийт изненада неприятно хиляди британци, избрали да почиват във Франция. 160 хиляди поданици на нейно величество трябваше да променят плановете си и да се приберат предсрочно, за да избегнат 14-дневната карантина. Билетите за петъчните влакове Евростар бяха разпродадени, цените за самолетите се повишиха, а фериботите увеличиха капацитета си.

„Трябваше да се върнем в понеделник. Видяхме новината снощи и решихме спешно да си купим билет, струваше ми 200 паунда”, казва Рики Отън.

Русия започна производството на ваксината срещу COVID-19

„Когато видях новината бях шокиран. Гледах, четях и четях отново и не можех да проумея защо карантината започва в четири през нощта в събота. Ако положението е лошо, защо не е я въведат веднага? Пълен безпорядък! Трябваше да карам 11 часа, за да не трябва да съм под карантина”, разказва Джон.

Лондон въвежда мярката, защото заразените във Франция, Нидерландия, Малта и Монако са над 20 на 100 хиляди за последната седмица.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.