Небесното тяло прелетяло над южната част на Индийския океан

Астероид с големина на джип прелетя на 2950 км над Земята. Това е най-близкото разстояние, на което друго небесно тяло преминава край планетата ни, съобщиха от НАСА, цитирани от БГНЕС. Ако се беше сблъскал със Земята, астероидът на име 2020 QG вероятно нямаше да причини щети, а би се разпаднал в атмосферата, създавайки огнена топка в небето или метеор.

Голям астероид прелита около Земята

Небесното тяло с размер от три до шест метра е преминало над южната част на Индийския океан в неделя. Движело се е с почти 12,3 км в секунда, доста под геостационарната орбита от около 22 000 мили, на които летят повечето телекомуникационни спътници. Астероидът е засечен за първи път от съоръжението "Цвики", което представлява телескоп в обсерваторията „Паломар” в Калифорнийския технологичен институт.

От Американската космическа агенция заявиха, че астероидите с подобен размер преминават покрай Земята на подобно разстояние няколко пъти годишно. Но те са трудни за документиране, освен ако не се насочват директно към планетата. В този случай експлозията в атмосферата обикновено се забелязва. Пример за такова явление е това в Челябинск през 2013 г., когато експлозията на обект с дължина около 20 метра изпочупи прозорци на сгради в радиус от километри, ранявайки 1000 души.

Продават на търг парче от Луната, намерено в Сахара (ВИДЕО)

Една от мисиите на НАСА е да наблюдава астероиди, които всъщност биха могли да представляват заплаха за Земята. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.