Той беше определен от НАСА като „особено опасен“

Астрономите наблюдават голям астероид, който лети покрай Земята. Той обаче не представлява опасност за планетата, заяви пред РИА Новости Борис Шустов, научен директор на Института по астрономия на Руската академия на науките.

Астероид № 52768 (1998 OR2) с диаметър от 1,8 до 4 километра ще се приближи до Земята на минимално разстояние на 29 април в 12.56 часа българско време. Разстоянието между него и планетата ще бъде около 6,29 милиона километра, което е 16 пъти по-голямо от разстоянието до Луната. Астероидът е потенциално опасен, защото полетният му път пресича орбитата на Земята.

"Всяко пристигащо тяло е интересно за науката. Не е нужно да го разглеждане от разстоянието от стотици милиони километри, но тук ще бъде близо, тогава, разбира се, ще има програма за наблюдение, оптична и радио", каза той.

Според Шустов, с помощта на радиотелескопи е възможно да се определи скоростта на астероид с точност до милиметри в секунда, да се изгради точното му изображение и да се погледне под повърхността, като се проучи структурата му.

"Откъде идват тези" чудовища? Те летят от основния астероиден пояс поради феномен като резонанса на Юпитер ", обясни ученият.

Голям астероид приближава Земята

Говорим за гравитационното „въздействие“ на Юпитер, когато орбитите на планетата и астероидите попадат в резонанс. Ако не бяха сътресенията от Юпитер, тогава астероидите, които летят във вътрешната част на Слънчевата система, нямаше да останат за 10 милиона години. Но през последните 2 милиарда години темпът на "бомбардировката" на Луната, според кратерите, по които учените правят оценка, на практика не се е променил или се е променил незначително, обясни Шустов.

"Как космическите тела попадат в зоната на резонанса? Науката се занимава с това все още", каза ученият.

"Този астероид също лети оттам. Той е доста голям - 4 км. Как се е преместил от кръгова орбита към удължена, е интересно за науката", допълва още той. Въпреки това ученият отбеляза, че този астероид не е опасен за Земята.

По-рано в интервю за РИА Новости научният директор на московския планетариум Файна Рублева заяви, че жителите на Европа няма да могат да видят преминаването на астероида на минимално разстояние от Земята, дори и чрез телескоп, защото това ще стане през деня. За онези региони, от които може да бъде наблюдаван, той ще изглежда „като слабо блестяща точка“, добави Рублева. Там може да се види чрез любителски телескоп или добър бинокъл. 

Астероидът, унищожил динозаврите, е обогатил океана с метали

Сега се очаква астероидът да премине малко по-близо до нас – на около 6 млн.км., което е 16 пъти разстоянието от Земята до Луната.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.