Отговорите потърси Биляна Борисова

Ако решим да напазаруваме зеленчуци за зимнина по цени на едро, евтиното ще ни излезе по-скъпо в сравнение с миналата година. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„В българската домашна лютеница се слагат  2 кг печени, обелени чушки и 2 кг обелени домати. След това се слага марина– 1 ч.ч. олио, 1 ч. ч. вода, подправки, чесън и черен пипер”, разказва баба Николина.

Чубрица и копър - най-популярните пратки за българите в чужбина

При доза за домашна лютеница от 10 кг червени чушки, 10 кг домати, 4 кг моркови, подправки, олио и захар излизат средно около 20 бурканчета. При сегашните официални цени на едро, това прави над 2лв. за буркан, без да се включва труда, тока и времето за направата.

На пазара в Монтана, домати могат да се намерят между 1 лв. и 3 лв., а пиперът от 1, 20 лв.  до 2 лв.

Ако разчитате да си купите домашно произведените домати, ще трябва да побързате, казват производителите. Цените им според тях отиват нагоре, а и започват да са дефицит.

Как малки производители възраждат български продукти?

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, които следят цените на едро очакват през септември да има спад на цените.

„Има някой отклонения при цените на розовите домати. Те са по-високи в сравнение с миналите години. Дините са малко по-скъпи в сравнение с миналата година, но пък гроздето и прасковите са по-евтини“, заяви Ваня Зидарова, началник отдел „Анализи и информация“-Държавна комисия по стокови борси и тържища.

Очакванията са, че цената на зелето, червения пипер и на корнишоните да спадне през септември.

Търговците засега не се наемат да кажат дали цената на плодовете и зеленчуците ще спадне.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.