Той изравни рекорда на Федерер

Рафаел Надал изравни рекорда на Роджър Федерер от 20 титли от Големия шлем, след като разби световния номер 1 Новак Джокович с 6-0, 6-2, 7-5 във финала на „Ролан Гарос” и спечели трофея в Париж за 13-ти път в кариерата си.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Испанският тенисист изигра един от най-добрите мачове в цялата си кариера, за да доминира напълно срещу Джокович, за когото това бе първа загуба от игра през цялата година след 37 победи и 1 служебно поражение на Откритото първенство на САЩ до момента, пише БГНЕС.

От самото начало Надал играеше агресивен и на практика безгрешен тенис, като не оставяше никакви шансове на своя съперник. Рафа не даде нито един гейм на съперника си в първия сет, а във втората част сърбинът успя да стигне само до два гейма. Левичарят от Майорка регистрира едва шест непредизвикани грешки в първите две част, докато Джокович сбърка цели 30 пъти.

Лидерът в световната ранглиста бе близо до пълна катастрофа, след като допусна пробив в самото начало на третия сет, но все пак Джокович показа характер и успя да върне пробива и да поведе с 5-4. Превъзходството на Надал обаче бе очевидно и той взе три поредни гейма, затваряйки мача с ас след два часа и 41 минути.

Испанецът завърши двубоя с 4 аса, 1 двойна грешка, 31 уинъра и 14 непредизвикани грешки. От своя страна Джокович реализира 38 печеливши удара срещу 52 грешки. Джокера не успя да бъде и достатъчно ефективен с късите топки, които му носеха толкова успех в предишните мачове в Париж, като спечели точката при 15 от 33 опита.

По този начин Надал спечели титлата от „Ролан Гарос” за рекорден 13-ти път и изравни върховото постижение на Федерер за най-много титли от Големия шлем - 20. 

"Да спечеля отново тук е нещо повече от мечта, изключително щастлив съм, всички знаят, че това е най-важният корт в кариерата ми, имал съм толкова специални моменти тук", сподели световният номер 2 Рафаел Надал, след като спечели 13-та титла.

"Поздравявам отбора на Новак и неговото семейство. Страхотна година за теб, това, което ти правиш за тениса, е нещо много специално. За мен е удоволствие да споделям корта с теб. Надявам се да продължа да се изправям срещу теб на корта в следващите години", коментира Надал на церемонията по награждаването.

Джокович с ново историческо постижение

"Благодаря много на всички, които правят възможно да се проведе този турнир. Това са много тежки времена за всички и ние сме късметлии, че можем да играем любимия си спорт. Благодаря на "Ролан Гарос", че подкрепя нашия спорт в тези много трудни времена", допълни той.

"Искам да благодаря на моя екип и на близките ми, много от които нямаше как да дойдат тази година. Да спечеля отново тук е нещо повече от мечта, изключително щастлив съм, всички знаят, че това е най-важният корт в кариерата ми, имал съм толкова специални моменти тук. Намираме се в много тежък период, не мога да празнувам победата по нормалния начин, но все пак благодаря много. Надявам се след няколко месеца, когато се върнем тук да можем да се наслаждаваме на мачове пред пълни трибуни", каза още Надал.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.