Вижте за какво ще следят органите на реда

С контрол върху водачите на велосипеди и тротинетки започна традиционната акция „Зима”. От 1-ви до 10-и ноември ще се проверява дали те разполагат с посочените в закона светлини и светлоотразителна сигнализация. Ще се следи и дали се движат по разрешените за тях участъци от пътната мрежа.

„Законът беше направен, така че не задължава да се носят каски и светлоотразителни жилетки”, посочи Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилисти в България.

Полицията започва акция "Зима"

Според него много от участниците в движението, когато преминават през пешеходна пътека, не слизат от велосипеда. Това се дължало на липсата на санкции.

„Трябва да слизат от него, защото само така използват предимството, което им дава пешеходната пътека. В други случаи те са без никакво предимство. Ако се случи инцидент, не са в много изгодна позиция”, добави Георгиев.

Още гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.