Магистратите наредиха на органите на реда незабавно да прекратят тази дейност

Тричленен състав на Върховния административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП "Кулата – Промахон" и на ГКПП "Илинден – Ексохи", съобщиха от ВАС.

НОВИ ПРАВИЛА НА ГРАНИЦАТА: Ще ни връщат ли за неплатени фишове и актове?

Определението по административното дело е окончателно. То бе образувано по частна жалба на адвокат И. Брусева.

ЗАД ГРАНИЦА САМО С ПЛАТЕНИ ГЛОБИ: Кога ще ни връщат от пунктовете?

В определението си върховните магистрати изрично подчертават, че „с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.

САМО ЗА ДЕН: 29 акта и 99 eлектронни фиша за неплатени глоби на „Капитан Андреево"

Върховните съдии са описали в определението си и основните законови задължения на граничните полицаи, а именно: 1.) установяване на самоличността на лицето чрез идентификация; 2.) проверка на валидността на документа; 3.) проверка за наличието на признаци за фалшифициране или подправяне на документа. Съгласно ал. 2, граничният полицай може да извърши проверка на лицето и в АИС „Граничен контрол" в рамките на минималната гранична проверка, а ал. 3 предвижда, че по правило лица, които се ползват с право на свободно движение, съгласно правото на Съюза, подлежат на минимална гранична проверка.

Събраха рекордна сума от глоби на „Дунав мост" (СНИМКИ)

„От изложеното се установява, че липсва законово правомощие на органите и на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден – Ексохи. Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт)“, пише още в решението на ВАС.

От МВР отказаха коментар. Пред NOVA от адвокатската кантора, спечелила делото срещу МВР, обясниха, че проверките на границата може да са само за самоличност, както и за автомобила, с който пътуваме.

"Мотивите на Върховния административен съд са изключително точни и ясни – на първо място съгласно чл. 35 от Конституцията всеки български гражданин свободно може да напуска пределите на страната. Ограниченията могат да се въведат със закон изрично – че се ограничава излизането при или се затрудняване излизането при еди какви си условия. Това че МВР има проблеми със събирането на глобите, в това число и че има проблем с връчването, не е достатъчно основание да се затруднява движението на гражданите. Има много начини за повишаване на ефективността", обясни Иван Тодоров - адвокат по делото.

Промяната беше въведена на 15 юни. Тогава от МВР се похвалиха, че само за 20 дни са връчени глоби за над 1,5 млн. лв.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.