Стартира и събирането на средства за закупуване на апарат за плазмофереза

Първите магистрати, преболедували COVID-19 и отговарящи на изискванията, се включват в кампанията по даряване на рековалесцентна плазма, която се ползва за лечението на тежко болни пациенти с коронавирусна инфекция, съобщават от Прокуратурата.

Дарението на плазмата се осъществява в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия.

Какъв е ефектът от лечението на коронавирус с кръвна плазма?

Кампанията стартира по инициатива на ръководството на Прокуратурата, като броени часове след отправянето на призива бе създадена организация по дарение на животоспасяващата плазма /съдържаща антитела от преболедували COVID-19/.

Излекувани от COVID-19 даряват плазма във ВМА (ВИДЕО+СНИМКИ)

Предстои да се изготви график на всички желаещи прокурори, следователи и съдебни служители, които след възстановяване от инфекцията и отговарящи на специфичните критерии, ще могат да участват в инициативата.

Успоредно с това, по инициатива на Асоциация на прокурорите в България и Камара на следователите, магистрати и съдебни служители стартираха и събирането на средства за закупуване на апарат за плазмофереза, който ще позволи разширяване на възможностите за даряване на плазма.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.