Клип как директорката сама цепи дърва трогна социалните мрежи

Училището в плевенското село Върбица моли за помощ с призив в социалните мрежи. Нямат пари за дърва и храна. Клип, на който се вижда как директорката на училището сама реже малкото дърва, с които разполага, беше споделян многократно в социалните мрежи.

ДОБРОТО ЩЕ СПАСИ СВЕТА: В помощ на нуждаещите се

Ръководството на местното начално училище се грижи за 40 деца, които са в седмична форма на обучение. За да осигури топлина, директорката Поля Мерджанова сама си реже и цепи дървата за огрев. Тази учебна година училището започва да се задъхва финансово. Средствата не стигат за покриване на разходите.

„Имаме недостиг на дърва. Кметството и дарители ни снабдяват, но това не е достатъчно. Сега, в пандемията, разходите ни се увеличиха. Трябва да се закупуват маски и дезинфектанти, бюджетът не ни стигна”, обясни тя.

Децата в училището са от различни етноси, има и такива от социално-слаби семейства. Родителите им не могат да си позволят да им закупят нужните дрехи. 22 деца нощуват в училището през делничните дни. Средствата обаче вече не достигат и за храна.

ИСТОРИЯТА НА ВАСКО: Момчето, което не спира да преследва мечтите си

„За половин месец получихме доста дарения. За моя стаж от 25 години това е първата ни такава кампания. Получихме от цял свят дрехи и обувки. Вчера ни доставиха и лаптопи за всички деца. Имаме нужда от средства за дърва и за смяна на чиновете за учениците” призова Мерджанова.

Тонка Иванова преподава на най-малките ученици вече 25 години. Трудностите, които среща, са единствено свързани с материалната база.

"Имаме нужда да ни се сменят чиновете. Виждате, ние си ги боядисваме, нов шкаф имаме нужда. В града, като влезем в едно училище всичко е ново и модерно, а виждате при нас – всичко е от 60-те години", каза учителката.

 

 

Въпреки трудностите децата от Върбица идват с желание на училище, подкрепени от родителите. От началото на месеца върви благотворителна кампания. На училището вече са осигурени компютри и дрехи за децата. След призива в "Здравей, България" желаещите дарители се увеличиха. Дарителите, които ще изпратят дърва и нови чинове, пожелаха анонимност. Който иска да дари, може да се обърне към ръководството на училището.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.