Вицепремиерът обяви, че се предвиждат нови финансови мерки заради въведените ограничения

Над 1 млрд. лева ще са загубите за зимния туристически сезон при пълно затваряне. Това обяви в ефира на „Събуди се” ресорният министър  Марияна Николова. Тя увери, че в ски курортите се спазват всички мерки за безопасност и дори настоява ресторантите в хотелите да отворят врати.

Ще бъде ли безопасна зимната почивка този сезон?

Стряскащата прогноза на експертите е при изцяло отлагане на зимния сезон. Още на старта обаче се отчита спад от 40% на туристите. През летните месеци отливът е бил 49 на сто. И още нещо - очаква се 80% по-малко чужденци да посетят нашите ски курорти през следващите месеци.

По-оптимистична е картината за Коледа и Нова Година. В периода 22 декември – 2 януари се очакват над 500 хиляди пътувания. По-голямата част от хората ще посрещнат празниците в страната, а 25 хиляди ще заминат предимно при близки и роднини в чужбина.  Само 3200 от тях обаче са се престрашили да потвърдят вече резервацията си за празниците. А в условията на пандемия офертите на туроператорите стават все по-нестандартни.

„Хората, които не могат да гледат своите деца, ще имат възможност да получат допълнителна подкрепа. Предвиждаме от понеделник да заработи нова икономическа мярка, която ще бъде над 170 млн. и касае малки и средни предприятия. Концентрирали сме се върху това да бъде процентно съотношение на оборота”, обяви Николова.

Въведените рестрикции срещу разпространението на коронавируса тя определи като навременни.

„Много е важна дисциплината на хората. Считам, че ако в рамките на три седмици се мобилизираме, ще можем да посрещнем празниците с любимите си хора”, добави Николова. 

Нова година в Дубай е една от най-често срещаните оферти на туроператорите. Цените започват от 995 лева на човек  – за самолетен билет, пет нощувки, вечери, празнична програма и новогодишно шампанско. А за пандемията в офертата напомня нова услуга – включен PCR тест. 

„С резервационната бланка, която ви се издава от съответния тур оператор, отивате в лабораторията, с която туроператорът има създадени договорни взаимоотношения, и при представянето на тази бланка от лабораторията не му изискват заплащане -  при по-добри условия се правят тестовете”, обясни туроператорът Антония Чомполова.

Ако тестът излезе положителен – туристът не губи парите за почивката си.

„Покаже ли положителен PCR тест, парите му се запазват и той не може да ги изгуби. Голяма част от хотелите ги връщат в 7-дневен или 14-дневен срок, друга голяма част от хотелите ги запазват при тях, за да могат да бъдат използвани в по-добър момент”, обясни Чомполова.

 

 

И макар включен в цената, PCR тестът често се явява пречка при планирането на почивката ни. За да избегнат лабораторията, българите ще останат предимно у нас за Коледа и Нова година. Родните ски курорти спазват всички противоепидемични мерки, гарантира и министърът на туризма.

Относно мерките в туристическия сектор и желанието на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти да бъдат затворени Николова заяви, че българските курорти спазват всички противоепидемични мерки.

Ще затворят ли зимните ни курорти?

„С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски курорти. Мерките се спазват безупречно, показаха проверки. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор”, подчерта министърът.

Изчисленията показват, че при пълен локдаун в зимния туризъм загубите ще възлизат на около 1 милиард лева.

„Отчитаме значителен спад на резервациите. Към настоящия момент той е около 40%. Отново ще разчитаме на вътрешния туризъм”, обяви Николова.

 

 

Николова настоява ресторантите в хотелите да отворят врати, въпреки по-строгите мерки до 21 декември. За това призоваха и от асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. А браншът настоява и за по-облекчена процедура при помощ от държавата.

"Но просто трябва да се оцелява, на всичкото отгоре имаме кредити, нещата са много сложни, но така е в цялата държава, не е само при нас. Нищо не помага - няма значение цени, хората просто спряха да се движат, спряха да посещават такива места, всичко се страхува", обясни Лазар Маргин, собственик на къща за гости.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.