От БСП поискаха проверка на кворума, за да спрат законодателна инициатива на управляващите

Провал на заседанието и парламентарния контрол. Седмицата на депутатите завърши със скандал в полупразна зала. От БСП поискаха проверка на кворума, за да спрат законодателна инициатива на управляващите за увеличение на извънредния труд на работниците. 

Депутатите подкрепиха покупката на ваксини срещу COVID-19

„За поредна седмица, в петък, се опитвате да изядете времето за парламентарен контрол - времето на опозицията. Времето, през което трябва да задаваме въпроси на министрите, които и без това не идват в пленарна зала. Поради тази причина искам поименна проверка”, заяви Христо Проданов от БСП.

Цвета Караянчева зае председателското място и броенето депутат по депутат започна. До кворум обаче не се стигна. „Нямаме кворум колеги няма да продължим. Дано БСП да са доволни и ДПС, разбира се, които отсъстват от залата”, заяви Караянчева.

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за ДДС

Минути по-късно от БСП обясниха защо са саботирали заседанието. „Да, БСП съвсем умишлено провали заседанието на НС, за да не се гледа точка 5, която беше приета извънредно днес - за Кодекса на труда и увеличението на извънредния труд от 150 на 300 часа”, каза Проданов.

„Извънредният труд не означава по-високи възнаграждения и заплати. Той означава риск за всеки български работник. Ние от БСП категорично се противопоставяме на това”, заяви Надя Клисурска от БСП.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.