От БСП настояха да изслушат външния министър Екатерина Захариева

Спорът между София и Скопие стигна и до парламента. Депутатите от БСП поискаха изслушване на външния министър Екатерина Захариева по въпроса за блокирането на преговорния процес на Република Северна Македония с Европейския съюз.

Борисов към Бучковски: Поколенията няма да простят, че не сме намерили компромис

Опозицията настоя да разбере от външния ни министър каква е позицията на България за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. Оттам се чуха и критики, че информацията по темата е разнопосочна.

Министър Екатерина Захариева увери, че България продължава да търси добър тон със Скопие, но не може да затваря очите си за нарушенията по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. 

„Какво свърши България по време на управлението на премиера Борисов през последните десет години, за да може по някакъв начин македонците да разбират, че от другата страна на границата имат приятели, а не врагове”, попита Антон Кутев от БСП.

Петко Дойков: Позицията на България към членството на Македония в ЕС не се е променила

„Кога разбрахме точно, че договорът не се изпълнява. Къде останаха големите обещания и прегръдките, които бяха между българския премиер и Зоран Заев”, допълни Жельо Бойчев от столетницата. 

„Вместо да приеме протегнатата ни ръка, Скопие наистина положи много усилия, повярвайте ми, да изкриви позицията на България. Има неизпълнение по отношение на езика на омразата - то е видно и не е само от сега. Зависи от тях какво ще направи правителството на Република Северна Македония, така че да започне да изпълнява договора и да се държи като истински кандидат за член на Европейския съюз”, отговори Екатерина Захариева.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща