Собственичката вижда в кризата, не толкова проблем, колкото нови алтернативи

Пандемията затвори музеите и галериите, а хората на изкуството отчаяно търсят непопулярни начини да оцелеят. Една малка галерия в Трявна реши да изнесе цялата си дейност онлайн чрез виртуален търг. Собственичката Добринка Манева вижда в кризата, не толкова проблем, колкото нови алтернативи: "Когато настъпи криза, първото нещо, от което хората се отказват е изкуство. Ако трябваше само да стоя и да се вайкам как всичко е затворено, как хората обедняват, колко е тежка ситуацията, можех просто да припявам в хора на песимистите".

И тъй като хората не могат да отидат при картините, картините отиват при тях. След поредица онлайн изложби от месец март досега, за своя 30-ти рожден ден галерията създаде в своя сайт първия електронен търг с 30 творби на отбрани автори.

ИЗКУСТВО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Каква организация въведоха в Сатиричния театър?

Добринка Манева обяснява как работи системата по наддаването за цената на творбите: "След регистрация в сайта, кликвайки върху всяка картина или пластика, човек може да види каква е била началната цена на всяка работа, колко участника има, каква цена е достигната".

ИЗКУСТВО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Как операта в Стара Загора ще открие сезона?

Извън ограниченията на пандемията, човек би влязал и би купил картина на определена цена. Нормалната бизнеслогика предполага на търг да се постигне по-висок резултат. Търсим за коментар Павел Митков - художник, известен у нас и по света. Негови картини са подарявани на руския президент Путин и на покойния папа Йоан Павел Втори. Художникът също е сред иноваторите в кризата със серия онлайн мастър класове. В онлайн търга участва с две творби: "Идеята тук не е да се търсят по-високи цени, а просто да се работи по нов и различен начин. Едно такова нещо не дава ресурс, а изисква ресурс. Важното е да се гледа на този ресурс като инвестиция".

За точни сметки все още е рано, тъй като това е първото онлайн наддаване. Със сигурност обаче, една малка галерия в Трявна дава безценна алтернатива за оцеляване на изкуството в кризата с COVID-19.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.