От заведенията предлагат празнично меню

Трескава подготовка за празничната трапеза часове преди един от най-големите християнски празници - Бъдни вечер. Тази година под знака на пандемията и изолацията все повече семейства предпочитат да поръчат храна от ресторант, вместо да я приготвят у дома. 

Малки и големи – всички в семейството на Камелия Ружева ще запретнат ръкави на 24 декември още от тъмни зори, за да седнат около постна трапеза в края на деня.

„Идеята ни е да прекараме време заедно. За нас, като родители, това е най-големият подарък”, каза Камелия.

Десерти с дъх на Коледа от Este

За трапезата на Бъдни вечер все още много българи се доверяват само на бабините рецепти. Ако гледаме официалните цени на борсата, тази година празничната трапеза ще ни излезе по-евтино от 2019 г. Съветът на експертите обаче е да бъдем бдителни, когато пазаруваме, защото броят на нелоялните търговци по празниците е висок.

Пандемията от  COVID-19 оставя своя отпечатък и върху трапезата на Бъдни вечер. След като останаха затворени за празниците, много ресторанти се пренасочиха към доставката на постна трапеза за големия празник.

Какво повеляват традициите на Бъдни вечер

„Дълго време обмисляхме дали да правим меню за Коледа и Бъдни вечер, но интересът е огромен. Разчитаме на това сервитьори и бармани да бъдат доставчици”, каза Георги Янев, главен готвач.

Над 70% от българите ще прекарат Бъдни вечер и Коледа в тесен семеен кръг. Ресторантите отговарят и на това условие – като подготвят празнични менюта за двама.

Независимо дали гозбите ще са приготвени у дома или по модерно - в ресторант, надеждата на всички ни е една, а именно новата година да бъде по-добра.

Репортер:  Анна Ангелова

Предлагат германците да празнуват Коледа „на смени“

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Редактор: Габриела Винарова