Интересът към електронната валута се засили и заради пандемията

Биткойнът поскъпна с 2,7 на сто до 30 195 долара в днешната следобедна търговия, обновявайки историческия си максимум. Това сочат данните на специализирания портал КойнДеск (CoinDesk), цитирани от ТАСС.

Биткойнът мина историческата границата от 20 000 долара

Миналата година бе изпълнена със сътресения за най-популярната криптовалутата, която в началото на 2020-а се търгуваше за около 8 000 долара, а след това при избухването на пандемията през пролетта поевтиня до близо 4 000 долара. Постепенно курсът на биткойна започна да расте - тенденция, която силно се ускори през есента. От средата на октомври стойността на биткойна е скочила над два пъти.

Миналата година инвеститорите отново насочиха вниманието си към дигиталните валути, отчасти благодарение на усилията на платежна платформа, която се опитва да даде възможност на клиентите си да се разплащат с цифрови пари.

Биткойн удари нов рекорден връх с поглед към бариерата от $ 20 000

Освен това все повече институционални инвеститори се насочват към пазара на криптовалути, от който биткойнът държи близо 70-процентов дял.

Интересът към електронната валута се засили и заради пандемията и свързаното с нея рязко нарастване на държавните дългове.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА