В първата си реч като президент той говори за единство и демокрация

„Днес е денят на Америка. Днес е денят на демокрацията. Ден на история, надежда и увереност. Америка е изпитвана непрекъснато, но винаги е успявала да се справи. Днес ние честваме триумфа не на кандидат, а на кауза. А каузата е демокрацията”. Това бяха първите думи от речта на новия американски президент Джо Байдън след полагането на клетвата. 

„Хората и тяхната воля бяха чути. Ние се вслушахме. Отново повтаряме, че демокрацията е безценна. Тя е крехка и в този момент, приятели, демокрацията победи!”, допълни Байдън.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„На тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати основите на демокрацията, ние пак сме една неделима нация пред Бог. Ние предприехме един мирен преход на властта, както през последните векове, по нашия американски, смел и оптимистичен начин. Ние знаем каква нация можем да сме и ще бъдем”, продължи 46-ият президент.

„Току-що положих свещена клетва. Американската история не зависи от всеки поотделно, а от всички нас. Ние сме добри хора и през вековете, независимо през какви препятствия и войни сме преминавали, успяхме да стигнем далеч. Да, има още какво да постигнем и да свършим много. Трябва да възстановим, да оздравим, да строим. Малко хора в нашата история са имали по-трудна задача и по-трудни времена, в сравнение с тези, в които живеем в момента”, каза още той.

Байдън изтъкна, че е наясно, че има разделение, домашно насилие и крайни политически сили в страната. Обяви намерение да се бори с тях. „Вече 400 години чуваме призиви за справедливост и ние няма да се бавим повече. Ще откликнем на този зов”, добави той.  

Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ (СНИМКИ)

„За да преодолеем тези трудности и възстановим душата на Америка, имаме нужда не само от думи, но и от най-трудно постижимото в една демокрация - единство”, каза в речта си новият президент.

Байдън говори и за коронавируса, като изтъкна многото човешки жертви, загубените работни места и затворените бизнеси: „Ще преодолеем смъртоносния вирус. Ще предложим медицинска грижа за всички”.

Снимка: GettyImages

Президентът посочи, че душата му е в това да обедини Америка и населението. Затова призова всеки американец да се присъедини към неговата кауза. Враговете, по думите му, са гневът, екстремизмът, беззаконието, насилието, болестите, безработицата.

„За да можем да се борим с тях имаме нужда от единство. Чрез него ще постигнем много и ще поправим злините”, смята Байдън.

Кой е Джо Байдън?

Той обърна внимание и на първата жена вицепрезидент Камала Харис. „Хиляди протестиращи се опитваха преди време да спрат жените, които се бореха за правото си на глас. В момента обаче имаме първата цветнокожа жена избрана за вицепрезидент”, заяви Байдън.

Новият президент благодари на всички, които са го подкрепили. Обърна се обаче и към останалите: „На тези, които не ни подкрепиха, ще кажа: „Слушайте ме, когато говоря оттук нататък, преценете ме. Ако след време пак не сте съгласни с мен - добре, това е демокрацията, това е Америка. Това, че не сте съгласни, не означава, че трябва да се разединим. Аз ще бъда президент на всички американци”, обеща Байдън.

За минута мълчание и молитва към жертвите на пандемията призова той, като негов първи акт като президент. 

„Приятели, живеем във времена на изпитания. Станахме свидетели на атака срещу демокрацията и истината, изправени сме пред вирус, пред неравенство, системен расизъм и криза с климата. Америка трябва да намери начин да се справи с тези проблеми”, призова Байдън.

Байдън: За Америка настъпва нов ден (СНИМКИ)

Във финалните си думи Джо Байдън се закле, че винаги ще бъде честен с народа, ще отстоява конституцията и демокрацията. „Ще дам всичко, което мога, за вас. Няма да мисля за власт, а за възможности. Ще отстоявам интереса на обществото. Заедно ще напишем новата американска история - на надежда, а не на страх, на единство, а не на разединение, на светлина, а не на мрак. Нека това да е историята, която ни води и вдъхновява”, завърши новият американски президент.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВСЪПВАНЕТО В ДЛЪЖНОСТ НА ДЖО БАЙДЪН ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.