Блокът бе спрян след задействане на аварийната защита на реактора

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” отново работи. Той беше включен снощи в 23:08 ч. Блокът спря работа след аварийна защита на ядрения реактор в ранните часове на петък. Причината, която посочиха от централата, са неправилни действия на дежурния персонал за планов ремонт на система на реактора. При аварията нямаше изтичане на радиация.

В предаването на NOVA NEWS „Офанзива” енергийният министър Теменужка Петкова намекна, че в Козлодуй може да се построят още два блока - седми и осми.

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ е бил изключен от енергийната система през нощта

Натоварването на пети блок се извършва поетапно, съгласно изискванията на технологичния регламент, и ще продължи до достигане на пълна мощност. Направени са всички необходими проверки, с които е потвърдена работоспособността на системите и съоръженията на блока, допълват от централата.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" продължава да работи в съответствие със съгласувания с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД график за натоварване, се посочва още в съобщението.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.