Той ще говори за активността на страната ни през последните години

Премиерът Бойко Борисов ще участва в официалното представяне на Икономическия преглед на България, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В рамките на събитието генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия ще направи обръщение и ще представи ключови послания от икономическия преглед. Участие във форума ще вземат също заместник-министърът на финансите Маринела Петрова и директорът на секция „Проучвания на страните“ в отдел „Икономика“ на ОИСР Алваро Перейра.

За първи път след повече от 20 години постиженията и предизвикателствата пред българската икономика са във фокуса на вниманието на най-напредналите и влиятелни държави в света, членуващи в ОИСР.

Настоящият преглед има за цел да оцени степента, в която страната ни се придържа към принципите, споделяни от държавите членки на Организацията. Присъединяването на страната ни към ОИСР ще бъде важно не само за нас, но и за целия регион, както и ще допринесе за още по-засиленото утвърждаване на ценностите на Организацията.

По време на форума министър-председателят ще отбележи активността на страната ни през последните години в изпълнение на плана за действие и на тригодишната национална пътна карта, в следствие на което бе активизирано участието на България във все по-голям брой комитети и работни групи на ОИСР. 

България е подала официална молба за членство в ОИСР през 2007 г. В този контекст контактите между представители на България и Секретариата на ОИСР, включително на най-високо ниво, се активизираха през последните години. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.