При необходимост те ще се затварят

Незабавно спиране на движението при установен риск от падащи камъни. Това разпоредиха от Пътната агенция след срутището на АМ „Струма”. В цялата страна започват проверки за неукрепени участъци, а при необходимост ще се затварят и пътища.

„Категорично не може да се предвиди кога ще има срутище. Могат обаче да се правят прогнози. Има различни методики за определяне на риска. В момента с екип от геолози опитваме да разработим по-олекотена методика, за да могат служителите на Агенцията да посочат информация, за да вземем мерки по най-належащите участъци”, обясни инж. Иван Досев, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Дрон засне свлачището в Искърското дефиле (СНИМКИ)

В Искърското дефиле през вчерашния ден са обрушени всички по-големи скални късове, за които се е очаквало да паднат.

„Най-големият от тях обаче е здрав и стабилен и в следващите няколко седмици или до месец ще се предприемат мерки за трайното му укрепване”, добави инж. Досев.

Очаква се движението по пътя да бъде възстановено днес.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.