Прозрачността на отчитането на гласовете е ключов елемент в провеждането на легитимни избори, каза още той

„Не търсим повод да оспорваме изборния резултат. Нашата цел е да проведем легитимни избори и цялото общество да има доверие в резултата от тях, какъвто и да е той. Прозрачността на отчитането на гласовете е ключов елемент". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в ефира на „Здравей, България”.

„Твърдим, че няма никакви пречки отчитането на бюлетините да се излъчва пряко. Нашата платформа предоставя технологичната възможност тези стриймове да бъдат събрани на едно място, така че наистина да се постигне прозрачност. Ще обжалваме решението на ЦИК, което възпрепятства тази възможност”, каза още той.

Започна регистрацията на партиите в ЦИК

„Въпросът не е колко гласове ще дойдат за нас от чужбина. Полагаме усилия да изпълним един голям национален приоритет. Навсякъде, където има и един български гражданин, е България. Това изисква българската държава да полага много сериозни усилия за ангажиране в изборния процес на всеки един гражданин, който иска да гласува. Борим се за възможността всеки български гражданин да може да даде вота си за когото иска”, коментира още съпредседателят на "Демократична България". И допълни: „Искаме да инвестираме в изборен процес, който може да рестартира българската демокрация и всички ние да имаме доверие в него”.

Според Иванов процесът на отчитане на предстоящия вот е усложнен. „Причината е в машините и начинът, по който бяха интегрирани в изборния процес. Беше избран най-сложният от всички да бъдат отчетени гласовете, дадени чрез тях”, коментира той.

Парламентарно представените партии редят листите за вота

Запитан дали е възможна коалиция със Слави Трифонов и Мая Манолова, той отговори: „Зависи от това дали с тях можем да намерим препокриване на приоритетите ни и именно затова водим публичен разговор, защото е важно това да се види от избирателите”.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.