Американският щат е с най-голямо производство на петрол в страната

Петролът продължава да поскъпва, след като студът и обилният снеговалеж принудиха редица петролни кладенци и рафинерии в Тексас да затворят.

Американският щат е с най-голямо производство на петрол в страната, която пък е най-големият производител на суровината в света. Подкрепа за цените на черното злато оказва и информацията, че йеменската групировка Хути, приближена до Иран, е заявила, че е ударила летища в Саудитска Арабия с безпилотни летателни апарати.

В същото време продължава и инвеститорския оптимизъм относно глобалното икономическо възстановяване на фона на ускорената ваксинация срещу COVID-19. Всички това допринесе за поскъпване на петрола брент с 0,24% до 63,45 долара за барел.

Студът в Тексас нанесе удар по енергийната индустрия

Малко преди това той вече се беше повишил до най-високото си ниво от януари 2020 г. в предишната сесия. А фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се покачиха с 1,04% до 69,09 долара за барел.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.