Тя възниква в Азия и малко по малко се разпространява по целия свят

В „Неделята на NOVA" тази седмица разказваме за това как човечеството успява да победи една пандемия. През май 1980 г. Световната здравна организация обявява окончателната си победа над вариолата, по-позната като едра шарка.

Според експерти изкореняването на болестта се дължи на задължителната ваксинация, която е въведена в целия свят. Дали това е така и как точно е спечелена битката срещу заразата - разказват Благой Бекриев и Николай Беремлийски.

Най-страшните зарази в историята

Успоредно с битките на фронта, човечеството се бори и с невидими врагове, които безмилостно отнемат животи. Испански грип, СПИН, Азиатски грип - това са само част от заболяванията, които разделят семейства и белязват завинаги човешката история.

Една от най-страшните болести тогава е едрата шарка, която поразява по нов, непознат досега начин. В наши дни тя, а и други от най-унищожителните болести, са само плашещи статии в научните списания, но за да се стигне до тяхното изчезване са дадени милиони жертви.

Коколицли - по-страшна чума от коронавируса

„Едрата шарка е бич на XX-ти век, разпространена в целия свят”, казва проф. д-р Пенка Петрова от БАН.

По-позната като вариола, тя възниква в Азия и малко по малко се разпространява по целия свят. Според някои учени обаче данни за наличието на заразата има още от Античността.

Повече по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.