Американският президент се закани да потърси отговорност от краля Салман

Съединените щати ще държат Саудитска Арабия отговорна за нарушения на човешките права. Това обяви президентът Джо Байдън след доклад на американското разузнаване.

Той разкри, че заповедта за убийството на журналиста и дисисидент Джамал Хашоги е станало по нареждане на принца престолонаследник Мохамед бин Салман.

 В доклада на американското разузнаване се посочва, че Мохамед  разполага с абсолютен контрол над службите за сигурност и затова подобна операция няма как да се случи без зелена светлина от него. Саудитска Арабия категорично отхвърли обвиненията в американския доклад, но не иска да скъсва отношенията си със Съединените щати. Подобна е и позицията на Вашингтон. Американските власти вече наложиха санкции на близки до саудитския престолонаследник, но самият той засега остава незасегнат.

Разузнаватален доклад на САЩ: Саудитският принц е одобрил убийството на Хашоги

„Отношенията ни със Саудитска Арабия са важни. Имаме значителни интереси, оставаме отдадени и на защитата на кралството. Но ние също искаме да сме сигурни, че връзката отразява по-добре нашите интереси и нашите ценности”, каза Антъни Блинкън, държавен секретар на САЩ.

Джо Байдън подчерта, че предстоят сериозни промени в отношенията със Саудитска Арабия.

„Говорих с краля, не с принца. Дадох да се разбере ясно, че правилата се променят и сме на път да обявим значителни промени днес и понеделник. Ще ги държим отговорни за нарушения на човешките права. Ако те искат да си сътрудничат с нас, трябва да вървят по такъв път, че нарушенията на човешките права да спрат”, заяви президентът на САЩ.

Байдън обсъди темата за човешките права с краля на Саудитска Арабия

Убийството на журналиста дисидент помрачи образа на принца престолонаследник, който е същинският управник на Саудитска Арабия. След като отначало отричаше да има нещо общо с убийството, Рияд обяви, че то е извършено от саудитски агенти, действали на своя глава.

Джо Байдън посочи Китай и Русия като главни геополитически противници на САЩ

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА