От днес екскурзиите в България са разрешени, а след месец ще може да се пътува групово и в чужбина

Туристическият бизнес у нас подкрепя идеята за „зелен пропуск”, тъй като това реално ще им позволи да работят свободно. От днес екскурзиите в България са разрешени, а след месец и тези в чужбина. Въпреки „глътката въздух” от бранша алармират, че са заплашени от фалити.

ЕК предлага въвеждането на "зелени пропуски" за пътуване

Любима Йосифова обича да пътува, защото това я прави свободна.

„Още в събота тръгвам, макар и на еднодневни пътувания, макар и само в България, като начало, но с нетърпение чакам да се отвори навсякъде”, заявява Любима.

Иска да отиде и в чужбина, но чака по-свободни дни.

„Ако нещо би ме спряло, това са точно PCR-тестовете и тази дискриминация с тези т.нар. „паспорти за ваксинация””, коментира тя.

От бранша обаче подкрепят идеята за „зелен пропуск”.

ПРИВИЛЕГИИ: Все повече държави готвят по-леки мерки за ваксинираните

„По-добре за тези, които са сложили ваксини, да се отворят границите, да се пътува по-спокойно. А останалите, когато си сложат ваксини, когато стане възможно това, да се присъединят към останалите”, коментира Димитър Балтов, обединение „Бъдеще за туризма”.

Въпреки че от 1 април груповите екскурзиите в чужбина ще са официално разрешени, организирането им е трудно, тъй като повечето страни изискват PCR тест.

„Това е основен проблем при т.нар. уикенд пътувания и city break. Оскъпява много пътуването и повечето хора не искат два пъти в рамките на по-малко от седмица да си правят този тест”, обясни Димитрина Горанова, член на УС на Асоциацията на българските туроператори и турагенти.

В средата на месеца, туристическите агенции трябва да започнат да връщат пари на клиентите си за нереализираните почивки през миналата година. Пари обаче няма. За това искат помощ от държавата.

„Част от тези пари са загубени, защото те са за предплати за полети, за които ние после сме анулирали екскурзиите, тъй като хората не са искали да пътуват. Ако туроператорите започнат да обявява един след друг фалити, застраховките няма да покрият тези пари по ваучерите”, обясни Димитър Балтов.

За утре е насрочен и протест на бранша пред МС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.